ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

(upd) «Ράλι» στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές

17:40 - 05 Νοε 2009 | Ειδήσεις
Με σημαντικά κέρδη κινούνται οι δείκτες στην αμερικανική αγορά, ύστερα από την απρόσμενα μεγάλη μείωση των νέων αιτήσεων ανεργίας, αλλά και την αυξημένη παραγωγικότητα στις ΗΠΑ. Θετικά συμβάλλει και η σημαντική άνοδος των πωλήσεων της Cisco Systems. Αναλυτικά, ο Dow Jones ενισχύεται κατά 1,42% στις 9.941 μονάδες, ο S&P 500 κινείται θετικά στο 1,21% στις 1.059 μονάδες, ενώ η Nasdaq κερδίζει 1,83% στις 2.093 μονάδες.

Αμετάβλητο στα ιστορικά χαμηλά του 0,25% διατήρησε το βασικό επιτόκιο δανεισμού η Federal Reserve, τηρώντας τις παρελθούσες εξαγγελίες για στήριξη της οικονομίας μέσω χαμηλού κόστους δανεισμού, παρά τις ολοένα αυξανόμενες ενδείξεις ανάκαμψης.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ μείωσε τα επιτόκιά της κοντά στο μηδέν τον περασμένο Δεκέμβριο και δεσμεύτηκε να τα διατηρήσει σε αυτά τα επίπεδα για «παρατεταμένη περίοδο». Αν και μερικοί αναλυτές πιστεύουν ότι η Fed ενδέχεται να αρχίσει να απομακρύνεται σταδιακά από αυτή την δέσμευση, οι περισσότεροι ισχυρίζονται ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς.

Για ακόμη μία φορά υπήρξε επανάληψη της φράσης ότι θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα τα επιτόκια για παρατεταμένη περίοδο, οδηγώντας τους αναλυτές να εκτιμούν ότι τα ίδια επίπεδα κόστους δανεισμού θα βλέπουμε μέχρι τα μέσα του 2010 ή και αργότερα.

Ανοδικά κατά 2,6% κινείται η Cisco, καθώς τα κέρδη της ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Αναλυτικά, τα καθαρά κέρδη της υποχώρησαν κατά 19% στα 1,79 δισ. δολάρια, ήτοι 30 σεντς ανά μετοχή, ενώ οι αναλυτές περίμεναν να διαμορφωθούν στα 31 σεντς ανά μετοχή.

Με κέρδη 3,1% κινείται η Research In Motion, η κατασκευάστρια του τηλεφώνου BlackBerry, καθώς θα προχωρήσει σε πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών, συνολικού ύψους 1,2 δισ. δολαρίων και διάρκειας έως 12 μήνες. Ειδικότερα, η εταιρεία θα προβεί σε αγορές συνολικά 21 εκατ. ιδίων μετοχών, ήτοι 3,6% του μετοχικού της κεφαλαίου. Σημειώνεται ότι οι συναλλαγές θα γίνουν στις εγκαταστάσεις Nasdaq Stock Market.

Στον αντίποδα, με απώλειες 9,6% κινείται η Whole Foods Market, καθώς προέβλεψε τα κέρδη του 2009 να φτάσουν στα 1,05 δολάρια ανά μετοχή από 1,11 δολάρια που έκαναν λόγο οι αναλυτές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο S&P 500 έχει ενισχυθεί κατά 56% από το χαμηλό έτους, στο οποίο έφτασε το Μάρτιο,

Σημαντική μείωση εμφάνισαν οι νέες αιτήσεις ανεργίας την εβδομάδα του έληξε στις 31 Οκτωβρίου, ανατρέποντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου, ο αριθμός των νέων αιτήσεων επιδομάτων ανεργίας υποχώρησε κατά 20.000 στις 512.000. Σημειώνεται ότι οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για μείωση στις 520.000.

O αριθμός των Αμερικανών που λαμβάνουν τα επιδόματα ανεργίας υποχώρησε κατά 68.000 στα 5,75 εκατ., στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Μαρτίου.

Επιπλέον, ξεπέρασε τις εκτιμήσεις η παραγωγικότητα στις ΗΠΑ, εξαιρουμένου του γεωργικού κλάδου, κατά το τρίτο τρίμηνο, σημειώνοντας αύξηση κατά 9,5% από 7% που έκαναν λόγο οι αναλυτές. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, το κόστος ανά μονάδα εργασίας μειώθηκαν κατά 5,2%, οι ώρες εργασίες υποχώρησαν 5%, ενώ η πραγματική ωριαία αποζημίωση κατέγραψε άνοδο 0,2%. Στο μεταποιητικό κλάδο, η παραγωγικότητα ανήλθε κατά 13,6%, ενώ το ανά μονάδα κόστος εργασίας υποχώρησε 7,1%.

Ανοδικά και η Ευρώπη

Σε ανοδική τροχιά "γύρισαν" οι κυριότεροι δείκτες στις ευρωαγορές, ενισχυμένα από τα απρόσμενα καλά μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ, μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και της Τράπεζας της Αγγλίας (ΒοΕ) για τα επιτόκια. Οι δύο τράπεζες διατήρησαν το βασικό επιτόκιο δανεισμού σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Ειδικότερα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,41% στις 5.128 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κερδίζει 0,59% στις 5.476 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC σημειώνει κέρδη της τάξης του 0,95% στις 3.705 μονάδες.

Ο Dow Jones Stoxx 600 Index κινείται θετικά κατά 0,1%, ενώ ο MSCI Asia Pacific Index βρέθηκε στο -0,5%.

Στο ιστορικό χαμηλό του 1% διατήρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το βασικό επιτόκιο δανεισμού, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Σε θετικό έδαφος θα επιστρέψει ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη μέσα στους επόμενους μήνες, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Jean-Claude Trichet, ο οποίος τόνισε ότι τα επίπεδα των επιτοκίων είναι τα κατάλληλα.

Σε συνέντευξη τύπου,

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.