ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Kερδών συνέχεια στην Ευρώπη - Ανοδικά τα παράγωγα στη Wall

14:54 - 16 Νοε 2009 | Ειδήσεις
Σημαντικά κέρδη συνεχίζουν να καταγράφουν οι μεγαλύτεροι δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές, ύστερα από την απόφαση του Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (Apec) να διατηρήσει τα μέτρα στήριξης της οικονομίας μέχρι να διασφαλιστεί η ανάκαμψη και να υπάρξει «διαρκής ανάπτυξη». Θετικά συμβάλλει και η απρόσμενη ανάπτυξη της οικονομίας της Ιαπωνίας, η οποία αυξήθηκε κατά 4,8%.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται 1,07% στις 5.352 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κερδίζει 1,07% στις 5.747 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC καταγράφει κέρδη 0,86% στις 3.838 μονάδες. Ανοδικά κατά 0,9% κινείται ο Dow Jones Stoxx 600 Index , ενώ ο MSCI Asia Pacific Index σημείωσε άνοδο 0,7%. Με κέρδη κινούνται τα παράγωγα στη Wall, εν αναμονή της ανακοίνωσης των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ.   

Οι 21 ηγέτες του Apec αποφάσισαν τη διατήρηση των μέτρων στήριξης της οικονομίας μέχρι να διασφαλιστεί η ανάκαμψη και να υπάρξει «διαρκής ανάπτυξη». Ακόμη, υπογράμμισαν ότι «η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης που ξεκίνησε από την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού», ενώ τόνισαν ότι«τα σχέδια αναθέρμανσης, ύψους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, βοήθησαν να τεθούν τα θεμέλια της ανάκαμψης, αλλά αυτή δεν είναι ακόμα σταθερή».

Ωστόσο, οι ηγέτες δεν προχώρησαν σε συμφωνία αναφορικά με τα νομίσματα, ούτε σε καμία δέσμευση όσον αφορά των μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. «Δεν υπήρξαν σχόλια κατά του αδύναμου δολαρίου (από τον APEC) και αυτό δίνει στην αγορά το ελεύθερο να πουλήσει δολάρια», παρατηρεί αναλυτής της Commerzbank στο Λονδίνο.

Με τον ταχύτερο ρυθμό των δύο τελευταίων ετών ενισχύθηκε κατά το τρίτο τρίμηνο χρήσης η οικονομία της Ιαπωνίας, με φόντο τα σημάδια ανάκαμψης που κατέγραψε η εγχώρια ζήτηση. Το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας αυξήθηκε κατά 4,8% σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών.

Υπενθυμίζεται ότι η οικονομία της Ιαπωνίας ενισχύθηκε κατά 2,7% το δεύτερο τρίμηνο χρήσης του τρέχοντος έτους. Η επιτάχυνση της ανάκαμψης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου μαρτυρά την ενδυνάμωση της παγκόσμιας οικονομίας, αναφέρουν μεταξύ άλλων σημερινά δημοσιεύματα των ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων.

Νέο ιστορικό υψηλό «άγγιξε» η τιμή του χρυσού στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθώςη αποδυνάμωση του δολαρίου ενισχύει την ελκυστικότητα των εμπορευμάτων. Αναλυτικά, η τιμή του χρυσού για τα συμβόλαια του Δεκεμβρίου διαμορφώθηκε στα 1.130 δολάρια η ουγγιά. Σημειώνεται ότι η τιμή του χρυσού σημείωσε κέρδη ύψους 2% την εβδομάδα που μας πέρασε.

«Αυτό είναι ένα διαφορετικό ράλι για το χρυσό, με την άνοδο να στηρίζουν και οι επενδύσεις και τα θεμελιώδη», δήλωσε ο Darin Newsom, αναλυτής στο Telvent DTN.

Πτωτικά κινείται σήμερα το δολάριο στον απόηχο της συνόδου κορυφής του APEC, κατά το οποίο οι ηγέτες δεν κατέληξαν σε κάποια συμφωνία για το συνάλλαγμα, ενώ η άνοδος των ευρωαγορών, αλλά και της τιμής του χρυσού δεν βοηθούν στην ανάκαμψη του δολαρίου.

Με κέρδη 2,4% κινείται η BHP Billiton και 5,4% η Rio Tinto, στον απόηχο της ανοδικής πορείας των μεταλλευμάτων.

«Ράλι» 5% για τη Randgold Resources και 3,1% για τη Petropavlovsk, ύστερα από το νέο ρεκόρ που κατέγραψε η τιμή του χρυσού. Στο +8,1% βρίσκεται η Lonmin, η μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης πλατίνας.

Στο +3,1% βρίσκεται η ThyssenKrupp, μετά την ανακοίνωση της πώλησης της μονάδας της στο Safway στην Odyssey Investment Partners.  

Κέρδη 4,3% και για τη Tandberg, καθώς η Cisco Systems αύξησε την προσφορά της για την εξαγορά της εταιρείας στα 3,4 δισ. δολάρια, ήτοι 19 δισ. κορόνες ή 170 νορβηγικές κορόνες. Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία προσφορά της Cisco κυμαινόταν στις 17,2 δισ. νορβηγικές κορόνες.  

Ανοδικά κατά 2,9% κινείται η PSA Peugeot Citroen και η Renault, στον απόηχο της ανόδουτων πώλησεων των αυτοκινήτων στην Ευρώπη.

Ανοδικά κινείται και η Yara International, ύστερα από σύσταση αγορά της μετοχή της από τη Citigroup.

Στην πρόσληψη των Nomura Holdings Inc., JPMorgan Chase & Co. και Morgan Stanley προκειμένου να διαχειριστούν την πώληση πακέτου μετοχών συνολικής αξίας περίπου ενός τρις γιεν (11 δισ. δολάρια) προέβη η

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.