ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΗΠΑ: Αύριο ανακοινώνεται η στρατηγική για το Αφγανιστάν

23:29 - 30 Νοε 2009 | Ειδήσεις
Αύριο Τρίτη θα ανακοινωθεί το σχέδιο απεμπλοκής από τον πόλεμο στο Αφγανιστάν του Αμερικανού προέδρου Μ. Ομπάμα, το οποίο θα περιλαμβάνει αποστολή περίπου 30.000 επιπλέον στρατιωτών στο Αφγανιστάν, ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες απεμπλοκής από τη χώρα σε δεύτερο χρόνο.

Ο στόχος της Ουάσινγκτον είναι οι επιπλέον δυνάμεις να εγγυηθούν την ασφάλεια των αστικών κέντρων, να αναχαιτιστούν οι Ταλιμπάν και να εκπαιδευτούν επαρκώς οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας, ώστε να μπορέσουν να αναλάβουν σταδιακά τον έλεγχο.

Η ανάπτυξη των ενισχύσεων, που υπολογίζεται να εκτελεστεί βαθμιαία τους επόμενους 12 με 18 μήνες, θα δημιουργήσει τις συνθήκες, σύμφωνα με το σχέδιο, για οριστική απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων.

Ήδη την Κυριακή, ο Αμερικανός πρόεδρος ενημέρωσε τους στρατιωτικούς διοικητές ενώ επικοινώνησε τηλεφωνικά με και με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Γκόρτον Μπράουν, τον Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί και τον Ρώσο πρόεδρο, Ντμίτρι Μεντβέντεφ και υποδέχθηκε και τον Αυστραλό πρωθυπουργό Κέβιν Ραντ στο Οβάλ Γραφείο. Τις προηγούμενες ημέρες είχε επικοινωνήσει και με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Η εκστρατεία στο Αφγανιστάν, αναφέρει το Reuters, δεν είναι «αόριστης διάρκειας» σύμφωνα με το σκεπτικό του σχεδίου. «Υπάρχει η προσδοκία κάποια στιγμή στο μέλλον να αρχίσουμε να ελαττώνουμε τις δυνάμεις μας» ανέφεραν πηγές κοντά στον Μπαράκ Ομπάμα.

Το σχέδιο σκοπεύει να ικανοποιήσει όλες τις πλευρές του πολιτικού φάσματος, κυρίως εντός των ΗΠΑ: η αποστολή ενισχύσεων απαντά στις εκκλήσεις στρατηγών και Ρεπουμπλικανών, ενώ η έμφαση στην απόσυρση στοχεύει στον «εξευμενισμό» των επιφυλακτικών Δημοκρατικών και πολλών Αμερικανών που ανησυχούν για το αιματηρό κόστος της παρουσίας στο Αφγανιστάν.

Ενισχύσεις και από τη Βρετανία

Περίπου 500 επιπλέον στρατιώτες αποφάσισε να στείλει το Λονδίνο στο Αφγανιστάν, ανεβάζοντας τη βρετανική δύναμη στη χώρα στις 9.500.

«Οι επιπλέον δυνάμεις θα τοποθετηθούν στις αρχές Δεκεμβρίου για να ενισχυθεί η βρετανική παρουσία στο κεντρικό Χελμάντ» ανέφερε στο βρετανικό κοινοβούλιο ο Γκόρντον Μπράουν. Ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε εμφανιστεί έτοιμος να αποστείλει ενισχύσεις από τον Οκτώβριο, θέτοντας τότε τους όρους του: έπρεπε να συνεισφέρουν και άλλες χώρες, να υπάρξει ο κατάλληλος εξοπλισμός και να επιταχυνθεί η εκπαίδευση των αφγανικών δυνάμεων.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.