ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πέντε διεθνείς οίκοι δηλώνουν ταύροι για το 2010

09:04 - 08 Δεκ 2009 | Ειδήσεις
Υπάρχουν σημάδια πως το ήδη δυναμικό bull run των διεθνών μετοχών, το οποίο δυστυχώς έχει εγκαταλείψει το Χ.Α, θα συνεχιστεί και το 2010, με τους αναλυτές να συμβουλεύουν τους επενδυτές που έχουν χάσει το ράλι, πως υπάρχει χρόνος για κέρδη, έστω και αν δεν θα είναι το ίδιο εκρηκτικά με αυτά που είδαμε φέτος. Ετσι, Credit Suisse, Goldman Sachs, Deutsche Βank, ING Groep και JPMorgan ψηφίζουν μετοχές «δαγκωτό» για το 2010.

Οι αναλυτές της Credit Suisse εκτιμούν πως μέχρι τα μέσα του 2010, οι διεθνείς μετοχές θα τρέξουν κατά 12%, όμως, εάν και εφόσον, οι ΗΠΑ διατηρήσουν σταθερά τα επιτόκια μέχρι το δ' τρίμηνο, τότε ίσως υπάρξει μία διορθωτική φάση στα χρηματιστήρια. Πάντως ο διεθνή οίκος δηλώνει overweight στις μετοχές και ο διευθυντής της διεθνούς στρατηγικής μετοχών της Credit Suisse κ. Andrew Garthwaite μάλιστα τονίζει ότι, είναι «ξεκάθαρα» πιο ελκυστικές από τα εταιρικά ομόλογα.

Στα ίδια αισιόδοξα πλαίσια κινούνται και οι Goldman Sachs, Deutsche Bank και ING Groep, αφού προχωρούν στην αναβάθμιση του στόχου που είχαν θέσει, για τον πανευρωπαϊκό δείκτη DJ Stoxx 600, για τα τέλη του 2010.

Ετσι, η Goldman, Sachs τοποθετεί το κλείσιμο του πανευρωπαϊκού δείκτη, στις 300 μονάδες στα τάλεη του 2010, προβλέποντας έτσι ράλι της τάξης του 20% για τους επόμενους 12 μήνες.

Και η ING τάσσεται υπέρ των ταύρων για το 2010, και προχωρά στην αναβάθμιση του στόχου για τον δείκτη DJ Stoxx 600 για τα τέλη του ερχόμνεου έτους, στις 310 μονάδες και τονίζει ότι παραμένει θετική για την προοπτική των ευρωπαϊκών μετοχών για τα επόμενα δύο χρόνια. Οπως υπογραμμίζει, ο δείκτης μέχρι τα τέλη του 2011 θα κλείσει κοντά στα ιστορικά υψηλά του, που είχε σημειώσει το 2007. Ο οίκος υποβαθμίζει ωστόσο τον χρηματοοικονομικό κλάδο, ενω αναβαθμίζει τους αμυντικούς κλάδους όπως τα τρόφιμα, τα ποτά, την υγεία, τις τηλεπικονωνίες και τα ιδιωτικά και οικιακά αγαθά.

Αμυντικές μετοχές για το 2010 ψηφίζει και η Deutsche Bank σημειώνοντας πως οι κυκλικές μετοχές έχουν υπεραποδόσει αρκετά πλέον. Παράλληλα και αυτή αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για τον DJ Stoxx 600 από τις 225 στις 250 μονάδες, λόγω των διαφορετικών σεναρίων που προβάλλουν για τα μακροοικονομικά στοιχεία. Οπως σημειώνει, το πιο πιθανό σενάριο για το τέλος του 2010 είναι ότι η οικονομική ανάπτυξη θα είναι διατηρήσιμη και τα μέτρα στήριξης θα αποσυρθούν, χωρίς ωστόσο να προκαλέσουν προβλήματα στις αγορές.

Πάντως η πορεία των αγορών θα είναι καλύτερη στο α' εξάμηνο από ότι στο β' και συστήνει overweight θέσεις στον κλάδο του πετρελαίου, των τηλεπικοινωνιών, των ασφαλειών, των τροφίμων και ποτών, ενω underweight σταση τηρεί για τις τράπεζες, τις πρώτες ύλες, τις αυτοκινητοβιομηχανίες και τις εταιρείες κοινής ωφέλειας.
 
Τέλος, η JPMorgan, σε νέο report της με ημερομηνία 2 Δεκεμβρίου, εκτιμά πως οι ευρωπαϊκές μετοχές ενδέχεται να τρέξουν κατά 17% το 2010.

Η ανάπτυξη της κερδοφορίας και η βελτίωση των μακροοικονομικών δεικτών, θα είναι οι απόλυτοι οδηγοί αυτού του ράλι σύμφωνα με τους αναλυτές του διεθνούς οίκου.

Οπως σημειώνει ο αναλυτής κ. Mislav Matejka, οι καταλύτες για το επόμενο διάστημα, θα είναι η ισχυρή σεζόν των αποτελεσμάτων κερδοφορίας, τα θετικά νέα από το μέτωπο της αγοράς εργασίας, το ριμπάουντ των βασικών οικονομικών δεικτών καθώς και η αύξηση της διάθεσης για ρίσκο, των επενδυτών, την νέα χρονιά.

Κ.Ε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.