ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υποβαθμίσεις, μέτρα και στο βάθος bear market

00:22 - 17 Δεκ 2009 | Ειδήσεις
Πάγωσε την αγορά η υποβάθμιση της μεσοπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από την S&P, εξέλιξη η οποία βρήκε τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στο Λονδίνο σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τις αγορές για τα μέτρα που επρόκειτο να λάβει η κυβέρνηση σχετικά με την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων της χώρας.

Κορυφαίος έλληνας αναλυτής, με θητεία σε μεγάλους οίκους του εξωτερικού, τόνιζε αργά χθες το βράδυ ότι η εξέλιξη της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς είναι προδιαγεγραμμένη αν δεν ληφθούν ριζοσπαστικά και ρηξικέλευθρα μέτρα. Δηλαδή, νέα πτώση. Το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τον ίδιο, το Χρηματιστήριο θα εισέλθει σε μία διαδικασία που θα χωνεύει, τόσο την υποβάθμιση από τη Fitch και την S&P, όσο και τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της τραγικής κατάστασης της ελληνικής οικονομίας. Οι στηρίξεις πλέον, βγαίνουν πολύ πιο κάτω και ήδη το Χ.Α. εδώ και δέκα μέρες διαπραγματεύεται κάτω από τον Κινητό Μέσο Όρο 200 ημερών (σ.σ. τις 2.270 μον.).

Όπως έχει τονιστεί κατ' επανάληψη από το «R», όσο η αγορά κινείται κάτω από τον κινητό μέσο όρο 200 ημερών, τόσο η "ατμόσφαιρα" στην οποία διαπραγματεύεται ο γενικός δείκτης θα θεωρείται bear. Η υποβάθμιση αυτή συμπίπτει και με... γραφειοκρατικά ή τυπικά για το Χ.Α. ζητήματα, όπως είναι η λήξη των τριπλών σειρών στα παράγωγα αύριο Παρασκευή.

Σε επίπεδο εντυπώσεων η χθεσινή υποβάθμιση έρχεται να απομειώσει τα όποια πρόσκαιρα οφέλη δημιουργήθηκαν από την πετυχημένη παρουσίαση του κ. Παπακωνσταντίνου στο Λονδίνο (σύμφωνα άλλωστε και με τα reports των ξένων οίκων που ακολούθησαν), τη χαλάρωση της "Βασιλείας" προκειμένου οι τράπεζες να βελτιώσουν την κεφαλαιακή επάρκειά τους και τη δυνατότητα των τραπεζών να κάνουν χρήση της ρευστότητας της ΕΚΤ, όπως αποδείχθηκε κατά τη χθεσινή διαδικασία ενίσχυσης κεφαλαίων των πιστωτικών ιδρυμάτων από την κεντρική τράπεζα της Ενωμένης Ευρώπης.

Σημειωτέον ότι την περασμένη Τρίτη αποχώρησαν από τη χώρα μας τα στελέχη της Moody's, ενός ακόμα οίκου που περνάει κατά περιόδους από κόσκινο την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Τόσο χρηματιστηριακοί παράγοντες, όσο και οικονομικοί αναλυτές θεωρούν ότι είναι θέμα χρόνου πλέον, μία ακόμα υποβάθμιση. Σε κάθε περίπτωση, μένει να φανεί πόσο στα "σοβαρά" θα πάρουν οι αγορές την υπόθεση αυτών των υποβαθμίσεων, διότι, όπως αναφέρουν, σε μεγάλο βαθμό έχουν ενσωματωθεί στις αποτιμήσεις της αγοράς.

Πέρα από αυτό, στη Σύνοδο Κορυφής την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες οι ευρωπαϊοι ηγέτες βγήκαν ανοιχτά και αμφισβήτησαν τις μεθόδους που χρησιμοποιούν τα "σπίτια" του εξωτερικού στις αναλύσεις τους και βεβαίως ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει τις σκοπιμότητες που ενδεχομένως κρύβονται, πίσω από τις υποβαθμίσεις.

Κύκλοι της αγοράς ανησυχούν για τις διακυμάνσεις του Χ.Α. (σ.σ. και ειδικά σε μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης), θέλοντας να πουν το πόσο ευμετάβλητο είναι το κλίμα. Συστήνουν καθαρά αποχή από την αγορά, μέχρι να ξεκαθαριστεί η τάση, αλλά και ρευστοποιήσεις στις ανοδικές συνεδριάσεις. Επικεφαλής τμήματος ανάλυσης σε χρηματιστηριακή, θυγατρική μεγάλης ιδιωτικής τράπεζας ανέφερε ότι το κλίμα είναι τόσο άσχημο που δεν ανησυχεί τόσο η έξοδος κεφαλαίων από το Χ.Α. κυρίως από τους ιδιώτες επενδυτές, φαινόμενο το οποίο μπορεί να είναι και παροδικό.

Ανησυχεί ιδιαίτερα ότι τελευταία μεγαλοπελάτες του private banking, δηλαδή εκείνοι που διαθέτουν ποσά άνω των 500 χιλιάδων ευρώ ανησυχούν για την τύχη των χρημάτων τους σε αυτή την ευαίσθητη για την ελληνική οικονομία συγκυρία. Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε με κέρδη 2,4%, στις 2.222,14 μονάδες, έπειτα από ένα πυρετό αγοραστικού ενδιαφέροντος για τις τραπεζικές μετοχές.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.