ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Stock picking για γερές αποδόσεις το 2010, λένε UBS, JPMorgan και Credit Suisse

01:37 - 17 Δεκ 2009 | Ειδήσεις
Βullish δηλώνουν στις μετοχές UBS, JPMorgan και Credit Suisse για το 2010, τονίζοντας ωστόσο πως οι επενδυτές θα πρέπει να στραφούν στην στρατηγική του stock picking.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της UBS για το 2010, οι μετοχές είναι η προτιμώμενη asset class καθώς η προοτική των υψηλότερων επιτοκίων το ερχόμενο έτος, αναμένεται να σκιάσει το ατού των αποτιμήσεων που είχαν μέχρι πρόσφατα τα κρατικά ομόλογα.

Πρωταγωνιστές των αποδόσεων αναμένεται να είναι οι αναδυόμενες αγορές, δεδομένου του υψηλού προφίλ ανάπτυξης των οικονομιών της περιοχής. Ο διεθνής οίκος ωστόσο τονίζει πως η αβεβαιότητα θα παραμείνει και το 2010 στις διεθνείς αγορές κάτι το οποίο θα οδηγήσει τους επενδυτές να στραφούν στις μετοχές ποιότητας και μακριά από τις κυκλικές μετοχές καθώς η διάθεση για ρίσκο αν και θα συνεχιστεί, θα περιοριστεί κάπως από τα πρόσφατα υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, υπάρχουν δέκα πιθανές εκπλήξεις σε ότι αφορά το βασικό αυτό σενάριο του. Αυτές οι εκπλήξεις μπορεί να οδηγήσουν είτε σε ένα χειρότερο είτε σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα από αυτό που προβλέπει ο διεθνής οίκος για τις αγορές το ερχόμενο έτος.

Η πρώτη έκπληξη για τους επενδυτές θα ήταν η υποαπόδοση των αναδυόεμενων αγορών. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί εάν η νομισματική πολιτική στην περιοχή γίνει πολύ πιο σκληρή και εάν υπάρξει κάποια τεράστια άνοδος των αποτιήσεων, η οποία θα δημιουργήσει φούσκα στις εν λόγω αγορές.

Αλλη έκπληξη σύμφων με την UBS, θα ήταν ο περιορισμός των spreads των ομολόγων των αναδυόμενων αγορών σε σχέση με αυτά των εταιρικών ομολόγων καθώς και με αυτά των ανεπτυγμένων αγορών. Αυτό θα συμβεί μόνο εάν το χάσμα της ανάπτυξης μεταξύ του ώριμου και του αναπτυσσόμενου κόσμου είναι τεράστιο.

Εκπληξη θα ήταν επίσης, εάν ο δείκτης VIX της μεταβλητότητας υποχωρήσει σημαντικά. Αυτό θα συμβεί στην περίπτωση που υπάρχει μεγάλη απογοήτευση από το μέτωπο της οικονομικής ανάπτυξης.

Αλλες εκπλήξεις θα ήταν: η Ιαπωνία να γίνει η αγαπημένη αγορά των επεδυτών, εάν οι κανόνες στην αμερικάνικη αγορά γίνουν πιο «χαλαροί», εάν η Κίνα ακολουθήσει επιθετικά σφικτή νομισματική πολιτική, εάν η ανεργία στις ΗΠΑ μειωθεί σημαντικά και η Fed αλλάξει νομισματική πολιτική στο α’ τρίμηνο, εάν οι εκλογές στη Βρετανία δεν δώσουν ισχυρή πλειοψηφία, εάν η τιμή του πετρελαίου πραγματοποιήσει ράλι πάνω των 100 δολαρίων το βαρέλι και εάν η Κίνα απότομα ανατιμήσει το νόμισμά τη ς.

Ολα αυτά θα είναι εκπλήξεις που αν και δεν αναμένεται να συμβούν σύμφωνα με την UBS, μπορεί ωστόσο να αλλάξουν όλα τα δεδομένα για τις αγορές.

Bullish στις μετoχές δηλώνει και η JPMorgan για τους επόμενους έξι μήνες και περιμένει ράλι της τάξης του 20%, τονίζοντας πως κλείνει πλέον την επιφυλακτική στάση που είχε από την 1η Οκτωβρίου.

Οπως σημειώνει, η κερδοφορία των επιχειρήσεων θα είναι ισχυρή, τόσο στο δ’ τρίμηνο του 2009 όσο και το α΄ τρίμηνο του 2010. Τα περιθώρια κερδών σταθεροποιούνται πλέον, δημιουργώντας έτσι σημαντικά περιθώρια για ισχυρή ανάκαμψη στην top line ανάπτυξη, δηλαδή των πωλήσεων. Η πολιτική των κεντρικών τραπεζών αναμένεται να παραμείνει σε στάση αναμονής, με τον κίνδυνο του πλθηωρισμού να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Οπως τονίζει ο διεθνής οίκος, οι αποτιμήσεις των μετοχών το 2010 μπορεί να πραγματοποιήσουν ένα re-rating, πάνω από τους ιστορικούς μέσους όρους, και οι επενδυτές θα είναι πιο πρόθυμοι να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο στις αρχές της νέας χρονιάς.

Η JP Morgan τονίζει πως οι επενδυτές θα πρέπει να είναι επιλεκτικοί και να στραφούν σε μετοχές εταιρειών με καλό momentum στα κέρδη ανά μετοχή, στην απόδοση ιδίων κεφαλαίων και στην ανάπτυξη.  

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.