ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

EGP-Sharp-STMicroelectronics: Συμφωνία για κατασκευή μονάδας φωτοβολταϊκών στην Ιταλία

18:03 - 05 Ιαν 2010 | Ειδήσεις
Συμφωνία για την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάνελ λεπτών υμενίων τεχνολογίας τριπλού συνδέσμου στην Ιταλία υπέγραψαν η Enel Green Power, η Sharp και η STMicroelectronics. Παράλληλα, η Enel Green Power και η Sharp υπέγραψαν περαιτέρω συμφωνία για την από κοινού κατασκευή ηλιακών πάρκων.

Η συμφωνία για την κατασκευή των φωτοβολταϊκών πάνελ αποτελεί συνέχεια του Μνημονίου Συμφωνίας που υπογράφηκε το Μάιο του 2008 από την Enel Green Power και τη Sharp. Η STMicroelectronics έχει ενταχθεί σε αυτήν το στρατηγικό σχήμα.

Η συμφωνία αυτή σηματοδοτεί την πρώτη φορά που τρεις παγκόσμιες υπερδυνάμεις στον τομέα της τεχνολογίας και της βιομηχανίας έχουν συνενωθεί σε μια ισότιμη εταιρική σχέση για να καταθέσουν την προστιθέμενη αξία τους στη βιομηχανία της ηλιακής ενέργειας. Η συμφωνία αυτή ενώνει: την Enel Green Power με την ανάπτυξη της στη διεθνή αγορά και την τεχνογνωσία της αναφορικά με τη διαχείριση του έργου, τη Sharp με την αποκλειστική τεχνολογία της στον τομέα των λεπτών υμενίων τριπλού συνδέσμου που θα τεθεί σε εφαρμογή στη μητρική μονάδα στο Sakai της Ιαπωνίας από την άνοιξη του 2010 και τη STMicroelectronics με τις κατασκευαστικές δυνατότητες, ικανότητες και υποδομές της σε τομείς προηγμένης τεχνολογίας όπως είναι ο τομέας της μικροηλεκτρονικής.

Η μονάδα, η οποία βρίσκεται στις υπάρχουσες εργοστασιακές εγκαταστάσεις M6 της STMicroelectronics στην Κατάνη, αναμένεται να φτάσει αρχικά τα 160MW ετησίως.  Στόχος είναι η δυνατότητα της μονάδας να αυξηθεί σταδιακά τα επόμενα χρόνια στα 480ΜW ετησίως, ενώ ήδη από την έναρξή της θα αποτελεί τη σημαντικότερη μεμονωμένη μονάδα παραγωγής ηλιακών πάνελ στην Ιταλία. Η κατασκευή των φωτοβολταϊκών πάνελ στη μονάδα της Κατάνης αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2011. Το έργο των 160MW θα απαιτήσει συνολική επένδυση της τάξης των 320 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από ένα συνδυασμό μετοχικού κεφαλαίου, κρατικών επιχορηγήσεων και χρηματοδότησης έργων χωρίς πόρους από τους μετόχους της κοινοπραξίας πέραν από το αναλογούν μερίδιό τους στην Κοινοπραξία. Κάθε εταίρος θα εισφέρει το ένα τρίτο του μετοχικού κεφαλαίου -μια αναμενόμενη συνεισφορά έως 70 εκατ. ευρώ έκαστος, σε μετρητά ή σε είδος- και θα διατηρεί το ένα τρίτο των μετοχών της νέας Κοινοπρακτικής Εταιρίας.

Η παραγωγή του εργοστασίου θα χρησιμοποιηθεί για να εξυπηρετήσει τις πλέον ελκυστικές αγορές της ηλιακής ενέργειας στην περιοχή της ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μ. Ανατολή και Αφρική) με ιδιαίτερη έμφαση στην περιοχή της Μεσογείου. Στη συγκεκριμένη περιοχή, η Enel Green Power και η Sharp διαθέτουν ήδη σημαντικά δίκτυα πωλήσεων, καθώς και πλάνο για την από κοινού ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων. Η Enel.si, η εταιρία της Enel Green Power που εξειδικεύεται στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στην αγορά της λιανικής, θα συμμετάσχει επίσης στις ενέργειες μάρκετινγκ διοχετεύοντας τα πάνελ στην αγορά άμεσα αλλά και μέσω του δικτύου franchise που διαθέτει με πάνω από 500 εξειδικευμένους συνεργάτες εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στην Ιταλία.

Η Enel Green Power και η Sharp υπέγραψαν συμπληρωματική συμφωνία με στόχο τη δημιουργία μιας Κοινοπραξίας επί ίσοις όροις για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων. Ο στόχος είναι η εγκατάσταση αθροιστικής ισχύος της τάξης των 500MW μέχρι το τέλος του 2016, κάνοντας χρήση των φωτοβολταϊκών πάνελ που κατασκευάζονται στο εργοστάσιο της Κατάνης. Η αποτελεσματικότητα των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί από τα μέρη, εξαρτάται από τις αδειοδοτήσεις που θα δοθούν από τις αρμόδιες αρχές.

Τα φωτοβολταϊκά πάνελ λεπτών υμενίων τεχνολογίας τριπλού συνδέσμου είναι ιδιαίτερα κατάλληλα για τα φωτοβολταϊκά παραγωγής ενέργειας μεσαίας και μεγάλης κλίμακας. Σε σύγκριση με τα συνήθη φωτοβολταϊκά πάνελ πυριτίου, τα φωτοβολταϊκά στοιχεία λεπτών υμενίων τεχνολογίας τριπλού συνδέσμου μπορούν να διατηρήσουν πολύ υψηλά επίπεδα απόδοσης της ενεργειακής μετατροπής, ακόμα και σε πολύ ζεστά κλίματα. Χάρη στη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε πυρίτιο, αυτά τα στοιχεία είναι επίσης λιγότερο εκτεθειμένα στις ασταθείς τιμές πώλησης του πυριτίου
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.