ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα πουλέν του 2010 οι αναδυόμενες οικονομίες

09:08 - 07 Ιαν 2010 | Ειδήσεις
Τα πουλέν του 2010 οι αναδυόμενες οικονομίες
Μπορεί σύσσωμη η επενδυτική κοινότητα να έχει βρεθεί σε πολλά διλλήματα μέσα στο έτος που πέρασε, αλλά δεν υπήρξε κανείς αναλυτής ή «ψαγμένος» επενδυτής που να μην έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης το 2009 στις λεγόμενες αναδυόμενες οικονομίες.

Με έντονο το κλίμα της αβεβαιότητας που επικράτησε το 2009, οι αναδυόμενες οικονομίες βίωναν δυνατή ανάκαμψη, τηρουμένων των αναλογιών και του κλίματος της νευρικότητας που επικρατούσε, καθώς η δημοσιονομική και νομισματική στήριξη που προωθήθηκε από τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες των χωρών αυτών είχε άμεση αποτελεσματικότητα.

Έτσι το 2010, έρχεται με αυτές τις χώρες να διαθέτουν υγιείς κρατικούς προϋπολογισμούς, με υψηλά διαθέσιμα και πλεονασματικά ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών. Μάλιστα, από το 1992 η οικονομία μιας μέσης αναδυόμενης αγοράς αναπτύχθηκε κατά μέσον όρο 130%, έναντι μόλις 38% των επτά πλουσιότερων χωρών του πλανήτη.

Σύμφωνα με τους διεθνείς οίκους, η ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές αναμένεται να είναι το 2010 τρεις φορές υψηλότερη από αυτήν των ανεπτυγμένων οικονομιών. Μάλιστα, για τις χώρες που επικρατούν στις εξαγωγές εμπορευμάτων, κυρίως της Λατινικής Αμερικής και η Ρωσία, η προβλεπόμενη αύξηση των τιμών τους, θα είναι σαφώς προς όφελος τους ενισχύοντας την ανάπτυξη τους. Το γεγονός αυτό, όμως μπορεί να δημιουργήσει κάποιες ανομοιογένειες στην ομάδα των χωρών που ονομάζονται αναδυόμενες. Οι χώρες που εισάγουν μεγάλο μέρος εμπορευμάτων, θα είναι οι «χαμένες» του γκρουπ. Αυτές οι χώρες, οι οποίες συγκεντρώνονται στην Ασία, θα αντιμετωπίσουν αυξανόμενα κόστη παραγωγής, μετριάζοντας τα οφέλη της υψηλής ανάπτυξης.

Σε επίπεδο κεφαλαιαγορών, η Ρωσία έχει λάβει τις περισσότερες αξιολογήσεις «overweight» μεταξύ των διαχειριστών μετοχικών αμοιβαίων που επενδύουν σε αναδυόμενες αγορές, ενώ πάνω από το 95% των αναλυτών εκτιμούν τις ρωσικές μετοχές στο «buy» ή στο «hold», το υψηλότερο επίπεδο από το 1997, καθιστώντας την αγορά της Ρωσίας την πλέον ελκυστική μεταξύ του γκρουπ των αναδυόμενων.

Σε έρευνα που διεξήγαγε το πρακτορείο Reuters οι αναλυτές συγκλίνουν στην άποψη ότι οι αγορές του Χονγκ Κονγκ και της Ρωσίας θα αναδειχθούν «πρωταθλητές» το επόμενο έτος. Η ρωσική αγορά αναμένεται ότι θα επιτύχει άνοδο 22% στο τέλος του 2010 από τα σημερινά επίπεδα, ενώ η αγορά του Χονγκ Κονγκ προβλέπεται ότι θα ενισχυθεί κατά 24%. Σημειώνεται εδώ ότι ο ΟΟΣΑ αναμένει τον ρυθμό ανάπτυξης στη Ρωσία το 2010 να αγγίξει το 4,9%, από συρρίκνωση το 2009.

Υψηλότερα θα συνεχίσει να κινείται και ο δείκτης Bovespa της Βραζιλίας, που προβλέπεται ότι θα κερδίσει 15% μέσα στο 2010, μετά την εντυπωσιακή κούρσα του 80% που έκανε μέσα στο 2009. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΟΟΣΑ προβλέπει την ανάπτυξη της Βραζιλίας στο 4,8% για το 2010, ενώ το 2009 ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να διαμορφωθεί μεταξύ 8% με 8,5%. Στην αγορά του Μουμπάι ο δείκτης BSE Sensex που κέρδισε πάνω από 70% εφέτος, πιστεύεται σύμφωνα με την έρευνα του πρακτορείου Reuters ότι θα ενισχυθεί επιπλέον κατά 12% ως το τέλος του επομένου έτους, ενώ ο ΟΟΣΑ θεωρεί ότι η ανάπτυξη της Ινδίας το 2010 θα είναι στο 7,3%.

Όσον αφορά την κινεζική οικονομία, οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι θα επανέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης 8% ώς 9% το 2010 (ο ΟΟΣΑ εκτιμά ανάπτυξη 10,2%), ενώ αν και έντονες είναι οι ανησυχίες για ενδεχόμενες «φούσκες» στο εσωτερικό της, αυτές καθησυχάζονται από το γεγονός ότι η Κίνα είναι πολύ πιο φτωχή χώρα από άλλες αναδυόμενες, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχουν ακόμη μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και αύξησης της παραγωγικότητας. Αυτή η άποψη ενισχύεται με τη μετακίνηση του εργατικού δυναμικού της από τον πρωτογενή τομές στη μεταποίηση και την παροχή υπηρεσιών, προοπτική που θα αυξήσει ακόμη περισσότερο την αποδοτικότητα της.

Μετριοπαθείς είναι οι εκτιμήσεις για την πορεία των υπολοίπων ασιατικών αγορών, καθώς η αγορά του Τόκιο αναμένεται να ενισχυθεί ως το τέλος του 2010 στο 7%, αλλά ο δείκτης αβεβαιότητας θα διαμορφωθεί σε υψηλά επίπεδα λόγω των ισχυρών οικονομικών προκλήσεων που θα αντιμετωπίσει η ιαπωνική οικονομία. Ο δείκτης Nikkei 225 εκτιμάται ότι θα φθάσει στις 10.900 μονάδες ως το τέλος του 2010. Σταθεροποίηση αναμένεται και για την αγορά της Ταϊβάν.

Αλεξάνδρα Τόμπρα
[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 15:01 - 07 Ιαν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.