ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Goldman Sachs-BofA: Στα 100 δολ. Το πετρέλαιο προς τα τέλη του ‘10

14:52 - 20 Ιαν 2010 | Ειδήσεις
Άνοδο της τιμής του πετρελαίου στα προ της κρίσης επίπεδα, βλέπει η Goldman Sachs σε πρόσφατη έκθεσή της. Ο αμερικανικός οίκος εκτιμά ότι το 2010 η μέση τιμή του βαρελιού αργού θα διαμορφωθεί στα 90 δολ. το βαρέλι και στα 110 το 2011.    

Αιτία της ανόδου είναι η αυξημένη ζήτηση από τις αναδυόμενες αγορές, αλλά και η μείωση των επενδύσεων σε νέες εγκαταστάσεις από τις πετρελαϊκές.

 

Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο είναι πως ο OPEC προσανατολίζεται σε σταθεροποίηση και ενδεχομένως μείωση της παραγωγής, προκειμένου να διατηρηθούν οι τιμές στα τρέχοντα επίπεδα τους επόμενους μήνες.

 

Ο OPEC εκτιμά ότι το β’ τρίμηνο θα είναι κρίσιμο για τη διαμόρφωση των τιμών, καθώς τα πετρελαϊκά αποθεματικά συνήθως ενισχύονται στο πρώτο τρίμηνο, και λόγω της χειμερινής περιόδου.

 

Ο OPEC εκτιμά ότι τις τιμές θα διαμορφώσουν η ζήτηση λόγω της ανάπτυξης σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα αποθεματικά.

 

 

Στο μεταξύ, σε άλλη έκθεση της Bank of America- Merrill Lynch, συνιστάται στους πελάτες της να αγοράσουν μετοχές πετρελαϊκών εταιριών, καθώς εκτιμά ότι οι τιμές του πετρελαίου θα ανέβουν.

 

Για το 2010 η Bank of America βλέπει τα 85 δολ. το βαρέλι κατά μέσο όσο, ωστόσο για το β’ εξάμηνο δεν αποκλείει η τιμή του να φτάσει τα 92 δολάρια κατά μέσο όρο, αλλά και να σπάσει το φράγμα των 100, όσο πλησιάζουμε στο 2011.

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.