ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΟΗΕ: Οι κυβερνήσεις πρέπει να στηρίξουν την παγκόσμια ανάπτυξη

21:39 - 20 Ιαν 2010 | Ειδήσεις
«Μέτριος» θα είναι ο παγκόσμιος ρυθμός ανάπτυξης το 2010, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ, καθώς θεωρείται ότι θα διαμορφωθεί στο 2,4%, συνιστώντας παράλληλα την παράταση των κρατικών προγραμμάτων στήριξης των εθνικών οικονομιών, καθώς η ανάπτυξη θα είναι ευάλωτη.
Πέρυσι, όλη τη χρονιά, η παγκόσμια ανάπτυξη συρρικνώθηκε -2,2% και το μέτριο ποσοστό της προβλεπόμενης φετινής ανάπτυξης έκανε τους συντάκτες της έκθεσης του ΟΗΕ να επισημάνουν ότι, "τυχόν αιφνίδια διακοπή των κρατικών βοηθειών στις εθνικές οικονομίες μπορεί να αποφέρει διψήφια σε ποσοστό ύφεση".

"Άλλωστε", προστίθεται στην ίδια έκθεση, "η διαφαινόμενη ανάκαμψη στα διεθνή χρηματιστήρια μπορεί κάλλιστα να κρύψει τα προβλήματα στον πιστωτικό τομέα σε σημαντικές δυτικές οικονομίες", όπως πρόβλημα παραμένει η δυσχερέστερη με άλλοτε πίστωση, "κάτι όμως που, τελικά κι όχι πάντως στο απώτερο μέλλον, μπορεί να απολήξει σε πολύ μεγαλύτερα προβλήματα για τον πιστωτικό τομέα".

-Υπενθυμίζεται σχετικώς ότι, οι κυβερνήσεις δαπάνησαν 20.000 δισ. δολάρια ΗΠΑ για να διασώσουν ανά τον πλανήτη χρηματο-πιστωτικά και χρηματο-επενδυτικά ιδρύματα, δηλαδή το 30% του παγκόσμιου ΑΕΠ...

Μπροστά σε αυτό το πελώριο μέγεθος, άλλωστε, μοιάζουν αμελητέα τα 2.600 δισ.δολάρια που δαπανήθηκαν μεταξύ '08 και φέτος για να στηριχθούν εν γένει οι εθνικές οικονομίες, πάντοτε με τα στοιχεία του ΟΗΕ.

Διαρκώς οι συντάκτες της έκθεσης εφιστούν την προσοχή των ιθυνόντων, να απόσχουν από σκέψεις του τύπου ότι αυτή η ανάκαμψη στον εμπορικό και βιομηχανικό τομέα μπορεί να προοιωνίζεται μία ισχυρή ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας "δεδομένου ότι και τα ποσοστά της κατανάλωσης ιδίως δε αυτά των επενδύσεων παραμένουν μέτρια" σε όλον τον πλανήτη (...) "επί εδάφους μέτριου παγκοσμίως πληθωρισμού".

Τέλος γίνεται πρόβλεψη ανάπτυξης για τους ανεπτυγμένους και τους αναπτυσσόμενους. Για τους πρώτους προβλέπεται γιά φέτος μεσοσταθμική ανάπτυξη +1,3% (μόνον όμως +0,4% στην ευρωζώνη). Οσον αφορά τους δεύτερους προβλέπεται μία μεσοσταθμική ανάπτυξη στο ίδιο διάστημα +5,3% συγκρινόμενη με την τουλάχιστον +7% προ κρίσεως.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.