ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης ζητά το ΔΝΤ από την Πορτογαλία

22:30 - 20 Ιαν 2010 | Ειδήσεις
Ένα "αξιόπιστο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης" ζήτησε σήμερα από την Πορτογαλία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), μέσω της ετήσιας έκθεσης του, ζητώντας παράλληλα «περιοριστική μισθολογική πολιτική».
Η παρέμβαση αυτή του ΔΝΤ έγινε, ενώ θεσμικοί πιστωτικοί οίκοι "απειλούν" να υποβαθμίσουν, άμεσα, την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας, κι ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα φτάνει το 7-8% του ΑΕΠ της. Επίσης, αυξητική τάση έχει και το εξωτερικό χρέος, το οποίο φτάνει το 80% του Α.Ε.Π. της χώρας.

Πέρυσι, θυμίζει το ΔΝΤ, η πορτογαλική οικονομία παρουσίασε λόγω κρίσης συρρίκνωση -2,7% κι ανεργία κοντά στο +10% του "ενεργού" πληθυσμού, ενώ φέτος προβλέπεται "αναιμική" ανάπτυξη +0,5% .

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του ΔΝΤ για την πορτογαλική οικονομία, φέτος πρέπει να ξεκινήσει η δημοσιονομική εξυγίανση, "η προσπάθεια δε αυτή πρέπει κατά τα ερχόμενα έτη, ως το 2013, να επιταχυνθεί".

-Για φέτος, "θα πρέπει οι μισθολογικές δαπάνες στον κρατικό προϋπολογισμό να μειωθούν, ιδίως των υπαλλήλων του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα".

-Ενδεχομένως, "θα πρέπει να αυξηθεί ο Φ.Π.Α. σε αρκετές κατηγορίες αγαθών κι υπηρεσιών".

- "Χρειάζονται, με αξιοπιστία, οι ρεαλιστικές προοπτικές και να ληφθούν απτά οικονομικά μέτρα", υπογραμμίζεται εν τέλει από το ΔΝΤ.

-Σημειωτέον, η σοσιαλιστική κυβέρνηση, η οποία στις πρόωρες εκλογές επανεξελέγη, δεν διαθέτει στην παρούσα πορτογαλική βουλή την απόλυτη πλειοψηφία. Όμως, υπέρ αυτής είναι ότι συρρίκνωσε διαρκώς την αναλογία του δημόσιου ελλείμματος προς το Α.Ε.Π., παλαιότερα από το +6,1% στο +2,6% του Α.Ε.Π.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.