ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΝΤ: Η Μ. Βρετανία έχει το μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης δανεισμού στους G7

18:38 - 21 Ιαν 2010 | Ειδήσεις
Τη χειρότερη εικόνα μεταξύ των G7 παρουσιάζουν τα δημοσιονομικά της Μεγάλης Βρετανίας, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η χώρα «υποφέρει» από τότε που ξέσπασε η χρηματοοικονομική κρίση.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ, ο ρυθμός αύξησης του δημόσιου δανεισμού είναι ο μεγαλύτερος, αφού το 2007 ο δανεισμός της Μ. Βρετανίας αντιστοιχούσε στο 43% του ΑΕΠ, το χαμηλότερο ανάμεσα στους G7, ενώ το 2010 αναμένεται να φτάσει στο 82% του ΑΕΠ.

Πολλοί αναλυτές μεταφράζουν τα εν λόγω μεγέθη ως έναν από τους πιο ανασταλτικούς παράγοντες της ανάπτυξης, και υπογραμμίζουν ότι χρειάζεται σχέδιο εξόδου από την κρίση χωρίς αυτό να στηρίζεται στην εγχώρια ζήτηση, καθώς αυτή θα οδηγήσει στην περεταίρω αύξηση του δανεισμού.

Σημειώνεται εδώ ότι η Μ. Βρετανία εμφανίζει έλλειμμα της τάξεως των 15,7 δισ. στερλινών τον περασμένο μήνα, το υψηλότερο των τελευταίων 16 ετών. Μάλιστα, τα έσοδα της χώρας από την είσπραξη φόρων υποχώρησαν κατά 0,4%, ενώ η κατανάλωση αυξήθηκε 7,5%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.