ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παρέμβαση Ομπάμα στις επενδύσεις των τραπεζών

20:21 - 21 Ιαν 2010 | Ειδήσεις
Ανέβασε τους τόνους για την αυστηροποίηση των κανόνων που διέπουν το τραπεζικό σύστημα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama, επισημαίνοντας ότι η «ιδέα» του «πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει» για μία τράπεζα δεν θα ισχύει πια, καθώς θα ψηφιστούν κανόνες για τον περιορισμό της ανάληψης κινδύνου.
Ο Αμερικανός πρόεδρος  με τις προτάσεις του,  επιστρέφει στη νοοτροπία του νόμου «Glass-Steagall», από τον οποίο οι ΗΠΑ απομακρύνθηκαν στο τέλος του 20ου αιώνα. Ο νόμος, που υιοθετήθηκε υπό παρόμοιες συνθήκες με τις σημερινές (τη δεκαετία του '30, μετά τη Μεγάλη Ύφεση) διαχώριζε τις εμπορικές/δανειακές τραπεζικές δραστηριότητες από τις επενδυτικές

Στις προτάσεις περιλαμβάνεται η απαγόρευση στις λιανικές τράπεζες να χρησιμοποιούν ίδια κεφάλαια σε «ριψοκίνδυνες» οικονομικές συναλλαγές -κάτι που θα εμποδίσει τις εμπορικές τράπεζες να επενδύουν σε hedge fund και private equity fund.

 O Αμερικανός πρόεδρος επισήμανε ότι ακόμα και σήμερα οι τράπεζες λειτουργούν υπό τους ίδιους κανόνες που τις οδήγησαν πριν από ένα χρόνο λίγο πριν την κατάρρευση.

O Obama έθιξε και το φαινόμενο της ανευθυνότητας, το οποίο κάνει επιτακτική της ανάγκη εισαγωγής της μεταρρύθμισης, «καρφώνοντας» τις τράπεζες που σημειώνουν «αστρονομικά» κέρδη, απαξιώνουν τις μικρές επιχειρήσεις, αποφασίζουν για το ύψος των επιτοκίων κατά βούληση, και δεν επιστρέφουν τα χρήματα των φορολογουμένων πίσω.

«Αν θέλουν πόλεμο, είμαι έτοιμος» είπε χαρακτηριστικά.
Τελευταία τροποποίηση στις 11:25 - 22 Ιαν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.