ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπογραφή τριμερούς συμφωνίας μεταξύ Gazprom, PGNiG και EuRoPol Gaz για το φυσικό αέριο

23:17 - 28 Ιαν 2010 | Ειδήσεις
Την υπογραφή μιας, τριμερούς συμφωνίας, που εγγυάται τη μακροχρόνια συνεργασία στον τομέα αερίου, με οφέλη προς όλες τις πλευρές, υπέγραψαν οι Gazprom, PGNiG και EuRoPol Gaz.
Η συμφωνία υπεγράφη από τον Αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της OAO Gazprom και Γενικό Διευθυντή της OOO Gazprom Export, Alexander Medvedev, τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της PGNiG SA, Michal Szubski, τον Αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της  PGNiG SA, Radoslaw Dudziński, και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της EuRoPol Gaz SA που αντιπροσώπευαν την Πολωνία και τη Ρωσία.

Το εν λόγω έγγραφο προβλέπει την επέκταση του συμβολαίου για την προμήθεια αερίου από τη Ρωσία στην Πολωνία, έως το έτος 2037 και, σύμφωνα με το συμβόλαιο που βρίσκεται σε ισχύ από το 2010, προβλέπει την αύξηση του όγκου των προμηθειών αερίου στην Πολωνία, βάση της ζήτησης της χώρας, φτάνοντας σε μέγιστο όγκο, τα 10.2 δισ. κυβικά μέτρα (δηλ. 11 δισ. κυβικά μέτρα, σύμφωνα με το Ρωσικό πρότυπο GOST). Τα συμβαλλόμενα μέρη ανέλαβαν την υποχρέωση να εισάγουν τις κατάλληλες τροποποιήσεις στο συμβόλαιο.

Η τελική συμφωνία επεκτείνει το συμβόλαιο για την προμήθεια του αερίου κατά μήκος του αγωγού Γιαμάλ, μέσω του εδάφους της Πολωνίας, προς τις Δυτικοευρωπαϊκές χώρες έως το έτος 2045, υπό τους ισχύοντες όρους.

Η συμφωνία επιλύει επίσης, τα προβλήματα της προμήθειας αερίου που ανήκουν στην OAO Gazprom, για τα εδάφη της Πολωνίας καθώς και τις επιχειρηματικές λειτουργίες της ΕuRoPol Gaz SA. Τα συμβαλλόμενα μέρη, λαμβάνουν υπόψιν τους το γεγονός, ότι έχουν επιλυθεί οι διαφορές τους σχετικά με την πληρωμή των διαμετακομιστικών τελών για την προμήθεια αερίου μέσω του εδάφους της Πολωνίας, κατά την περίοδο 2006-2009.

Η συμφωνία δημιουργεί ευνοϊκούς όρους για ουσιαστικές τροποποιήσεις της Διακρατικής Συμφωνίας του 1993, που συζητείται από τις κυβερνήσεις και των δύο χωρών.

«Η συμφωνία που υπεγράφη σήμερα επιβεβαιώνει την αξιοπιστία και την εποικοδομητική μορφή της συνεργασίας των εταιρειών μας. Ανοίγει τις προοπτικές για μια πιο στενή συνεργασία» δήλωσε ο Alexander Medvedev.

«Χάρη στη συμφωνία που υπεγράφη με τον παραγωγό αερίου, και όχι με κάποιο μεσολαβητή, έχουμε επιτέλους την ευκαιρία να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση εφοδιασμού αερίου της Πολωνίας» δήλωσε ο Michał Szumski. Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι εταιρείες, βάζει τέλος στα αυξανόμενα προβλήματα των τελευταίων 10 ετών και καθιστά μια ευκαιρία για καλή συνεργασία.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.