ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Bernanke (Fed): Οι συνθήκες θα κρίνουν την αύξηση των επιτοκίων

18:14 - 10 Φεβ 2010 | Ειδήσεις
Οι συνθήκες στην αμερικανική οικονομία θα κρίνει την ώρα της αύξησης των επιτοκίων, δήλωσε ο πρόεδρος της Federal Reserve, Ben Bernanke, προσθέτοντας ότι η Αμερικανική Ομοσπονδιακή τράπεζα θα είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη να το κάνει. Μάλιστα, ο Bernanke ανέφερε ότι η Fed διαθέτει την ευελιξία που απαιτείται για το συνδυασμό των εργαλείων άσκησης νομισματικής πολιτικής.
Ωστόσο, ο πρόεδρος της Fed, δεν προσδιόρισε αν έχει ληφθεί απόφαση σχετικά με το πότε θα υπάρξει αύξηση των επιτοκίων, ή ακόμα ποιος θα είναι ο στόχος διαμόρφωσης των επιτοκίων, αν και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πιο άμεσης αύξησης από αυτό που αρχικά είχε εκτιμηθεί. Υπό αυτήν την προοπτική, ο πρόεδρος της Fed, ανέφερε ότι οποιαδήποτε αύξηση του βασικού επιτοκίου δανεισμού δεν θα σημαίνει σημαντικές αλλαγές στη νομισματική πολιτική.

Τα βήματα εξόδου περιλαμβάνουν ενδεχόμενες πωλήσεις στοιχείων ενεργητικού από τον ισολογισμό της Fed και πιθανή διεύρυνση της ψαλίδας ανάμεσα στο προεξοφλητικό επιτόκιο –με το οποίο η Fed χρεώνει τις τράπεζες στην περίπτωση έκτακτου δανεισμού– και το διατραπεζικό επιτόκιο overnight.

Ο κ. Μπερνάνκι διευκρίνισε, επίσης, ότι η Fed σκέπτεται να ξεκινήσει με σταδιακή απορρόφηση των υπέρογκων κεφαλαιακών αποθεματικών με τα οποία έχει τροφοδοτήσει το τραπεζικό σύστημα –όπως οι αντίστροφες συμφωνίες επαναγοράς και οι τραπεζικές καταθέσεις στην κεντρική τράπεζα– προκειμένου να προετοιμάσει τις αγορές για τη μετάβαση αυτή.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:49 - 10 Φεβ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.