ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Εάν το ευρώ συνεχίσει να καταρρέει, τότε το G7 θα αναγκαστεί να παρέμβει»

09:31 - 16 Φεβ 2010 | Ειδήσεις
Ο άγραφος νόμος της αντιμετώπισης μιας κρίσης είναι: όταν οι αγορές υπερβάλουν, τότε και η πολιτική πρέπει να υπερβάλει επίσης. Αυτό, σίγουρα δεν σημαίνει αυτό που αποφάσισαν οι 27 την περασμένη Πέμπτη: ασαφείς υποσχέσεις, για να δώσουν κάποια μη συγκεκριμένη βοήθεια, με αντάλλαγμα άγνωστες, προς το παρόν, κινήσεις πολιτικής, οι οποίες θα συγκεκριμενοποιηθούν αργότερα. Αυτό ακριβώς συμφώνησε η Ε.Ε και το ασαφές αποδεικνύεται «μη σοφόν» τελικά.

Οπως υποστηρίζει ο κ Simon Johnson, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, και καθηγητής στο MIT, το μόνο καλό νέο σε ότι αφορά την μεγάλη απόφαση στήριξης, είναι πως το ΔΝΤ θα παίξει έναν ελαφρώς μεγαλύτερο ρόλο από ότι αρχικά αναμενόταν, αλλά κανείς δεν έδωσε σημασία σε αυτήν την πολύ σημανατική παρένθεση. Ποιός ξέρει πού θα καταλήξει αυτή η παρέμβαση.

Εάν το ευρώ συνεχίσει την οδό της υποτίμησης, οι ισχυρές οικονομίες του κόσμου, οι G7, θα αναγκαστούν να βάλουν πόδι στα «εν οίκω» της Ευρωζώνης, τονίζει ο Johnson. Στο βραχυπρόθεσμο διάστημα, φυσικά, το G7 δεν μπορεί να κάνει τίποτα απολύτως. Ομως, στην όλη αυτή ιστορία των κερδοσκοπικών επιθέσεων, το G7 έχει στα χέρια του ένα τεράστιο όπλο: Την απειλή παρέμβασης στην αγορά συναλλάγματος. Φυσικά, η προβολή αυτού του όπλου, θα έχει επιπτώσεις, ειδικά εάν δεν στηριχθεί από πραγματικές πολιτικές κινήσεις. Και οι Αμερικάνοι, όπως και οι Ιάπωνες αλλά και οι Καναδοί, έχουν κάθε λόγο να σπρώχνουν την Ε.Ε στην λογική του «δείξτε, αλλά μην πείτε».

Σύντομα το G7 θα παρέμβει με μία δήλωση γύρω από τις ανησυχίες σε ότι αφορά την άτακτη προσαρμογή στις αγορές συναλλάγματος. Αυτό, ίσως να κερδίσει κάποιο χρόνο για τους ευρωπαίους, οι οποίο, ας ελπίσουμε πως, θα τον χρησιμοποιήσουν σοφά.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:32 - 16 Φεβ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.