ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

BlackRock: Θετικό το 2010 για τις ασιατικές αγορές

19:10 - 16 Φεβ 2010 | Ειδήσεις
Άλλη μια θετική χρονιά για τις ασιατικές μετοχές θα αποδειχτεί το 2010, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της BlackRock, καθώς τόσο η ανάκαμψη των εξαγωγών από την Ασία προς τις ΗΠΑ, όσο και η ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων σε συνδυασμό με τη διατήρηση του υψηλού επιπέδου της ιδιωτικής κατανάλωσης στις ασιατικές οικονομίες, θα συμβάλουν προς αυτήν την κατεύθυνση.
Το 2009 ήταν μια θετική χρονιά όσον αφορά την εσωτερική κατανάλωση στις χώρες της Ασίας. Πιστεύουμε ότι το 2010 θα είναι θετικό για τις εξαγωγές. Η σταδιακή ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας που παρατηρούμε, σε συνδυασμό με τη χαλαρή νομισματική πολιτική της κυβέρνησης των ΗΠΑ, θα βοηθήσουν προς την κατεύθυνση αυτή. Η κατανάλωση παραμένει ανθεκτική στην Κίνα και την Ινδία, όπου οι δημόσιες δαπάνες θα συνεχίσουν επίσης να υποβοηθούν την ανάπτυξη. Επιπλέον, οι ισολογισμοί των ασιατικών επιχειρήσεων είναι ισχυροί, ενώ σε πολλούς από αυτούς υπάρχουν εξ αναβολής εγγραφές κεφαλαιουχικών δαπανών.

Παρόλο που οι προοπτικές των ασιατικών μετοχών είναι καλές για το 2010, τυχόν επενδύσεις σε αυτές δεν φαίνεται πιθανό να έχουν αποδόσεις ανάλογες με εκείνες του 2009, καθώς τον τόνο θα δίνει η ενίσχυση των εταιρικών κερδών, παρά η αύξηση της κεφαλαιοποίησης.

Η Κίνα παραμένει κυρίαρχη δύναμη στην περιοχή. Σε σύγκριση με τις περισσότερες από τις υπόλοιπες χώρες, η κινεζική κυβέρνηση διατηρεί μια μεγαλύτερη ευχέρεια στο να ενθαρρύνει την ανάκαμψη, ενώ παράλληλα επαναλαμβάνει για άλλη μία φορά τη δέσμευση της προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης.

Ο κ. Nick Scott, Επικεφαλής επενδύσεων στο τμήμα Ασιατικών μετοχών της BlackRock, δήλωσε:

“Έχει περάσει η εποχή που ήταν δυνατό να βρεθεί ένα ιδανικό σημείο στο οποίο η γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας δεν θα συνοδευόταν από τα αρνητικά αποτελέσματα της εφαρμοζόμενης πολιτικής.  Σε ολόκληρη την Ασία, η ισχυρή ανάπτυξη των εταιρικών κερδών θα βρίσκεται απέναντι από την σφιχτότερη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική. Με τις εξαγωγές να ανακάμπτουν και την εσωτερική κατανάλωση να παραμένει ανθεκτική, ο οικονομικός κύκλος για τις ασιατικές οικονομίες δείχνει αρκετά ισχυρός, ώστε οι τελευταίες να καταφέρουν να βρουν ένα σημείο ισορροπίας ανάμεσα στα επιτόκια και τον αυξανόμενο πληθωρισμό. Η τακτική του καθορισμού θέσεων θα έχει ζωτική σημασία για το 2010, δεδομένου του μεγάλου φόβου για πιο σφικτή νομισματική πολιτική.”

Η κ. Jing Ning, Διαχειρίστρια Κεφαλαίων στο τμήμα Ασιατικών μετοχών της BlackRock, έκανε τα εξής σχόλια:

“Είμαστε θετικοί για τις προοπτικές της Κίνας το 2010. Η ανάκαμψη των εξαγωγών, η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης και η συνέχιση του προγράμματος δημοσίων δαπανών θα αποτελέσουν το καύσιμο για την ανάπτυξη των επιχειρηματικών κερδών. Η προτίμηση μας στρέφεται προς τις επιχειρήσεις πολυτελών αγαθών, αλλά επισημαίνουμε ότι η επιλογή των μετοχών έχει πολύ μεγάλη σημασία, επειδή ο συγκεκριμένος κλάδος γίνεται όλο και πιο δημοφιλής, καθώς η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα εκτιμά ιδιαιτέρως την αγοραστική δύναμη των Κινέζων καταναλωτών. Οι κινεζικές Αρχές καραδοκούν για την αποφυγή ανάπτυξης μιας φούσκας και είναι πιθανό να πάρουν κάποια οριακά μέτρα καταπολέμησης ενός τέτοιου ενδεχόμενου. Παρόλα αυτά, σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα δεν φαίνεται να θελήσουν να πάρουν κάποιο μέτρο το οποίο θα μπορούσε να εκτροχιάσει την πορεία προς την οικονομική ανάκαμψη.”

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.