ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπογραφή συμφωνίας Ρωσίας- Κροατίας για τον South Stream

21:16 - 02 Μαρ 2010 | Ειδήσεις
Την υπογραφή της σχετικής διακρατικής συμφωνίας, μεταξύ Ρωσίας και Κροατίας, για τη διέλευση και εκμετάλλευση του αγωγού South Stream, μεταδίδουν τα ξένα ειδησεογραφικά μέσα ενημέρωσης. Ο ρωσο-ιταλικός αγωγός φυσικού αερίου θα διέλθει από τα κροατικά εδάφη, μετά και την υπογραφή της συμφωνίας από τον υπουργό Ενέργειας της Ρωσίας κ. Σεργκέι Σματκό και τον Κροάτη υπουργό Οικονομίας, Εργασίας και Επιχειρηματικότητας κ. Ντζούρο Πόπιγιατς, παρουσία του Ρώσου πρωθυπουργού κ. Βλαντιμίρ Πούτιν και της Κροάτισας ομολόγου του κ. Γιαντράνκα Κόσορ.
"Η συμφωνία επιτρέπει τη δημιουργία κοινοπραξίας 50-50. Φυσικά και θα πρέπει να συζητήσουμε τις λεπτομέρειες, αλλά η Κροατία θα προμηθευτεί περισσότερο φυσικό αέριο και αυτό είναι το πιο σημαντικό", δήλωσε η κ. Κόσορ.

"Όπως γνωρίζετε, το πρόγραμμα χαίρει ευρείας διεθνούς στήριξης, με τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, την Ελλάδα, τη Σερβία και τη Σλοβενία να συμμετέχουν ήδη στην υλοποίησή του", επισήμανε, από την πλευρά του ο κ. Πούτιν. Ο Ρώσος πρωθυπουργός πρόσθεσε στη συνέχεια ότι "είναι προφανή τα πλεονεκτήματα για όλους τους εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Κροατίας που ανακοίνωσε σήμερα τη συμμετοχή της. Ιδιαιτέρως - και πριν από όλα - αυτό αφορά την ασφάλεια της μεταφοράς ενεργειακών πόρων στην Ευρώπη και απλά τα οικονομικά πλεονεκτήματα για όλους τους συμμετέχοντες".

"Υπό αυτό το φως, συζητήθηκε επίσης η διασύνδεση των πετρελαιαγωγών Druzhba και Adria" είπε ο κ. Πούτιν, με την κ. Κόσορ να προσθέτει ότι "οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν".

Η πρωθυπουργός της Κροατίας επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της χώρας της για εισαγωγές μεγαλύτερων ποσοτήτων φυσικού αερίου και στις σημερινές συζητήσεις εξετάστηκε η πιθανή επέκταση της συμφωνίας Κροατίας-Gazprom, η οποία λήγει φέτος. Προς το παρόν, η Κροατία προμηθεύεται ετησίως 1,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τη Ρωσία και επιθυμεί αύξηση του όγκου στα 2,7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.