ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Weber: Χρειάζεται αναπροσαρμογή θεσμικών όρων για να συνεχίσει τις αγορές ελληνικών ομολόγων η ΕΚΤ

18:16 - 09 Μαρ 2010 | Ειδήσεις
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να αλλάξει ορισμένους από τους θεσμικούς της όρους για να είναι σε θέση να αγοράσει ελληνικά ομόλογα σε περίπτωση περεταίρω υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, ανέφερε το μέλος της ΕΚΤ, Axel Weber.

Μέχρι τώρα, η ΕΚΤ μπορεί να αγοράσει εγγυημένα κρατικά ομόλογα που δεν έχουν αξιολόγηση κάτω από το Α-. Κατ’ εξαίρεση, λόγω της κρίσης δέχεται τις αγορές κατώτερων ομολόγων, αλλά αυτή η πρακτική είναι προσωρινή λόγω της κρίσης, ενώ εντός του επόμενου διαστήματος ενδεχομένως να αποσυρθεί.

Υπενθυμίζεται ότι η αξιολόγηση της Ελλάδας από τους οίκους Standard & Poor’s και  Fitch Ratings τοποθετείται στο ΒΒΒ+, και από τη Moody’s στο Α2. Επομένως σε περίπτωση απόσυρσης της τρέχουσας πρακτικής, η ΕΚΤ δεν θα μπορέσει να αγοράσει ελληνικά ομόλογα.

Ο Weber άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παγίωσης της πρακτικής, για να μπορέσει η ΕΚΤ να απορροφήσει κρατικά ομόλογα τα οποία έχουν υποβαθμιστεί λόγω των ελλειμμάτων από τους διεθνείς οίκους. Ωστόσο έθεσε την προϋπόθεση ότι θα πρέπει να συντρέχουν εγγυήσεις από τη μεριά των κρατών για την προσαρμογή του θεσμικού πλαισίου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.