ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Fed: Αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο στο 0,25% για "μακρά περίοδο"

21:12 - 16 Μαρ 2010 | Ειδήσεις
Αμετάβλητο διατήρησε το βασικό επιτόκιο δανεισμού η Federal Reserve μετά τη σημερινή της συνεδρίαση, επαναλαμβάνοντας την φράση ότι θα παραμείνουν τα επιτόκια σε αυτά τα επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η εικόνα της αμερικανικής οικονομίας που παρουσιαστηκε στη σύνοδο ήταν λίγο καλύτερη, ωστόσο όμως η αγορά κατοικίας αναφέρθηκε ότι παραμένει ακόμη αδύναμη, ενώ ανοιχτό έμεινε το ενδεχόμενο να λήξει στο τέλος του μήνα το πρόγραμμα αγορά αξιογράφων συνδεόμενων με ρτα ενυπόθηκα δάνεια. Μέχρι τώρα, το ύψος του προγράμματος ξεπερνά το ένα τρισ. δολ. 

Οι δαπάνες των νοικοκυριών επηρεάζονται από την υψηλή ανεργία, επισημαίνεται στην έκθεση της Νομισματικής επιτροπής της Fed, καθώς ανασταλτικά λειτουργούν και η πτώση των τιμών στη στεγαστική αγορά και οι σφικτές πιστωτικές συνθήκες.

Από τη μεριά των επιχειρήσεων, οι δαπάνες έχουν αυξηθεί σημαντικά, αν και οι επενδύσεις δεν έχουν σημειώσει ακόμη σημαντικό ρυθμό ανάπτυξης, και οι εργοδότες εμφανίζονται μετριοπαθείς σχετικά με τις προσλήψεις.

Ο τραπεζικός δανεισμός συνεχίζει να συρρικνώνεται, αν και η οικονομική δραστηριότητα φαίνεται να ενισχύεται, επισημαίνεται στην έκθεση της FOMC. Αναφορικά με τα επίπεδα πληθωρισμού, η Fed αναφέρει ότι θα υπάρξει μια περίοδος σταθερότητας των τιμών, καθώς η πλεονάζουσα παραγωγική δραστηριότητα περιορίζει τις ανοδικές τάσεις των τιμών.

Αντίθετος, στην απόφαση της Fed να διατηρήσει τα επιτόκια στα ιστορικά χαμηλά για «μακρά περίοδο» εμφανίστηκε μόνο ο πρόεδρος της Fed του Κανσας, Thomas Hoenig

Τελευταία τροποποίηση στις 21:52 - 16 Μαρ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.