ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προτάσεις σχετικα με τα CDS αναμένονται από την ΕΚΤ

22:19 - 24 Μαρ 2010 | Ειδήσεις
Προτάσεις για αυστηροποίηση των ευρωπαϊκών κανονισμών αναμένεται να προτείνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ώστε να μην μπορούν να χρησιμοποιούνται οι συμφωνίες swap για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων.
Μετά την περίπτωση της Ελλάδας, και την εμπλοκή της Goldman Sachs στη διαμόρφωση του ελληνικού χρέους, η ΕΚΤ σκοπεύει να πιέσει την ΕΕ να αυστηροποίησει τους σχετικούς κανονισμούς της, αποτρέποντας τη χρήση συμφωνιών swap για την καταπολέμηση μεγάλων δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

Στόχος της αυστηροποίησης του πλαισίου φέρεται να είναι η «ενίσχυση της διαφάνειας και της ορθής διαχείρισης» των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Στο έγγραφο, ο πρόεδρος της ΕΚΤ φαίνεται να ζητά από τους υπόλοιπους διοικητές κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης να προωθήσουν την πρόταση προς συζήτηση στην Κομισιόν.

Σήμερα, σε περίπτωση που το έλλειμμα μίας χώρας της Ευρωζώνης υπερβαίνει το 3% του Συμφώνου Σταθερότητας και μπει υπό επιτήρηση, στον υπολογισμό του χρέους συμπεριλαμβάνονται πληρωμές που σχετίζονται με swap, πράγμα που μπορεί να μειώσει ελαφρά τη διαφορά. Κατά κανόνα, η πρακτική αυτή δεν επηρεάζει το δανεισμό της χώρας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.