ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εμπλοκή με την εκταμίευση του δανείου προς την Ισλανδία από το ΔΝΤ

21:03 - 01 Απρ 2010 | Ειδήσεις
Δεν θα εκταμιευτεί το υπόλοιπο της βοήθειας προς την Ισλανδία, εάν δεν δώσουν την έγκριση τους ορισμένα κράτη- μέλη, δήλωσε το το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). "Θα συνεργαστεί κι η ισλανδική κυβέρνηση κατά τις προσεχείς ημέρες, στη διαδικασία αυτή", αναφέρθηκε από τους επικεφαλής αρμόδιους του ΔΝΤ, που ανέφεραν επίσης ότι, "δύο Ισλανδοί υπουργοί είναι τις μέρες αυτές στην αμερικανική πρωτεύουσα γι΄αυτόν τον σκοπό". Ένας Βρετανός και ένας Ολλανδός συμμετέχουν στο 24μελές ΔΣ του ΔΝΤ, δεδομένο που έχει τη σημασία του στον χειρισμό της υπόθεσης, που έχει ανακύψει με ένα ισλανδικό δάνειο περίπου δύο δισ. δολαρίων, από το ΔΝΤ.
Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο 2008 το ΔΝΤ αποφάσισε να εκταμιευθεί ένα δάνειο αξίας 2,1 δισ. δολαρίων για την Ισλανδία από τα οποία, όμως, έως σήμερα έχει δοθεί στο Ρέικιαβικ περίπου το ήμισυ του ποσού.

-Το υπόλοιπο μισό ποσό του ανωτέρω δανείου έχει δεσμευθεί, κατόπιν βρετανικών και ολλανδικών αντιρρήσεων, επειδή η ισλανδική κυβέρνηση διοργάνωσε δημοψήφισμα και κατόπιν, επειδή ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία το "όχι", αρνήθηκε να αποζημιώσει τους Βρετανούς και Ολλανδούς καταθέτες στις ισλανδικές τράπεζες, επειδή έχασαν τις καταθέσεις τους, οι οποίες συνολικά έφταναν τα 3,9 δισ. δολάρια, όταν όλο το ισλανδικό τραπεζικό σύστημα, στην εξέλιξη της διεθνούς οικονομικής κρίσης, κυριολεκτικά κατέρρευσε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.