ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σχεδιάζεται τραπεζικός φόρος από την ΕΕ

19:19 - 06 Απρ 2010 | Ειδήσεις
Ένα "σημαντικό έσοδο" θα μπορούσε να αποτελέσει εντός των ορίων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) ένας πιθανός φόρος, ενδεχομένως ύψους 50 δισ. ευρώ (και πάντως κατ' ελάχιστον 15 δισ. ευρώ), πάνω στο "τζίρο" των τραπεζών, ώστε αυτές να πληρώσουν ένα ικανό μερίδιο του κοινωνικού "κόστους" της διεθνούς οικονομικής κρίσης, ενώ συνάμα θα μεγιστοποιούσε τη σταθερότητα του οικονομικού συστήματος, εκτιμά σήμερα από τις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ειδικά φορολογικά συστήματα για το "τζίρο" των τραπεζών "θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σημαντικά εισοδήματα και ταυτοχρόνως να αποτρέπουν καταδικαστέες κοινωνικά συμπεριφορές εκ μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων, ενώ όλα τα επιμέρους εισοδήματα θα μπορούν να διαχειρίζονται με τρόπο εύλογο" εκτιμά η Επιτροπή.

Στο ανακοινωθέν της Επιτροπής αναλύονται διαδοχικά οι διαφορετικές μορφές του φόρου της κατηγορίας αυτής, που τώρα μελετώνται για τυχόν εφαρμογή σε ευρωπαϊκό επίπεδο , με "στόχο" οι τράπεζες στην ΕΕ να συμβάλουν στο κοινωνικό κόστος της διεθνούς οικονομικής κρίσης, ή, εν πάσει περιπτώσει, να χρηματοδοτήσουν το κόστος των εκστρατειών κατά της κλιματικής αλλαγής, ή για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες στον πλανήτη.

Διευκρινίζεται πάντως ότι, το σημερινό ανακοινωθέν της Επιτροπής στις Βρυξέλλες "είναι ένα εργαλείο για διαβούλευση". Το περιεχόμενο του ανακοινωθέντος πρόκειται, πάντως, να γίνει αντικείμενο διαβούλευσης από τους υπουργούς των Οικονομικών της ευρωζώνης στο μέσον Απριλίου στη Μαδρίτη, για να υπάρξει μία ευρωπαϊκή κοινή θέση κατά τη σύνοδο της Ομάδας των 20 (G20), τον Ιούνιο στο Τορόντο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.