ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

T. Geithner: "H Κίνα θα αναγκαστεί να ανατιμήσει το γουάν"

16:13 - 07 Απρ 2010 | Ειδήσεις
Καθοριστικός αναμένεται να είναι ο ρόλος του κινεζικού νομίσματος στο μέλλον, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Timothy Geithner, κατά τη διάρκεια συζήτησης σχετικά με την ανατίμηση του γουάν, ενώ φάνηκε πεπεισμένος ότι η Κίνα θα προβεί σε ανατίμηση του νομίσματος, καθώς, σύντομα, θα διαπιστώσει ότι κάτι τέτοιο εξυπηρετεί και τα δικά της συμφέροντα.

Με φόντο τις αντιδράσεις των γερουσιαστών σχετικά με τη στάση της Κίνας, αλλά και την προειδοποίηση ότι θα παρέμβουν εάν τελικά δεν υπάρξουν αντιδράσεις από τη χώρα, ο Geithner επεσήμανε ότι «καθώς η Κίνα ανοίγεται στον κόσμο, θα καταλάβει ότι το νόμισμά της μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο σε διεθνές επίπεδο, και έτσι θα προχωρήσει στις ανάλογες προσαρμογές». «Κάτι τέτοιο είναι απόλυτα υγιές», είπε χαρακτηριστικά στην τηλεόραση του Bloomberg.

Από την πλευρά της, η Κίνα δεν υιοθετεί την άποψη ότι το γουάν είναι το κλειδί για τις ανισορροπίες του εμπορικού ισοζυγίου των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, το Yπουργείο Εξωτερικών της Κίνας υπογράμμισε ότι οι αρχές της χώρας δεν «χειραγωγούν» το νόμισμα.

Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα έχει καθορίσει την ισοτιμία του γουάν στα 6,83 ανά δολάριο από τον Ιούλιο του 2008, μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους. Το γουάν μπορεί να κινηθεί ανοδικά ή πτωτικά στην κλίμακα του 0,5%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.