ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξεκινάει η κατασκευή του αγωγού Nord Stream

17:19 - 12 Απρ 2010 | Ειδήσεις
Εορτασμοί για την έναρξη της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα, πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη Παρασκευή στον συμπιεστικό σταθμό της Portovaya, κοντά στο Vyborg στην περιοχή του Λένινγκραντ.
Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο Πρόεδρος της Ρωσίας κ. Dmitry Medvedev, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας κ. Günther Oettinger, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Κοινοπραξίας Nord Stream Gerhard Schroeder, ο Πρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής της  Gazprom Alexey Miller, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Wintershall Dr. Rainer Seele, ο Πρόεδρος της Ε.ΟΝ, Bernahard Reutersberg και τέλος ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος της Gasunie, Marcel Kramer. Η Γερμανίδα  Καγκελάριος Angela Merkel απευθύνθηκε στη σύνοδο μέσω σύνδεσης video.

Με την παρουσία του Προέδρου της Ρωσίας Dmitry Medvedev και εκπροσώπων των χωρών οι οποίες συμμετέχουν στο έργο του Nord Stream, τα συστήματα διακίνησης και μεταφοράς φυσικού αερίου Ρωσίας και Ευρώπης συνενώθηκαν συμβολικά.

«Είμαι σίγουρος πως η σύνδεση των συστημάτων των αγωγών φυσικού αερίου της Ρωσίας και της Ευρώπης, αποτελεί μία θεμελιώδη νέα προσέγγιση, η οποία διασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλεια ολόκληρης της Ηπείρου. Ο αγωγός Nord Stream, όχι μόνο θα εξασφαλίσει την υψηλότερη αξιοπιστία στην παροχή φυσικού αερίου, αλλά επίσης θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται στην αυξανόμενη ζήτηση της Ευρώπης, σε φυσικό αέριο. Η σύμπραξή μας με τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας για το έργο του αγωγού Nord Stream, αναμφίβολα θα αποτελέσει μοντέλο για τη διεθνή συνεργασία και άλλων, μεγάλης κλίμακας έργων μεταφοράς αερίου», δήλωσε ο Alexey Miller.

«Υπάρχει ένας αποφασιστικός λόγος της δέσμευσης της Ε.ΟΝ Ruhrgas με τον Nord Stream: Η Γερμανία καθώς και ολόκληρη η Ευρώπη, χρειάζεται τον αγωγό σα στοιχείο μιας διαφοροποιημένης υποδομής έργων μεταφοράς αερίου, έτσι ώστε οι παροχές από τη Ρωσία να μπορούν να τοποθετηθούν σε μια πιο ευρεία βάση. Ο Nord Stream θα δημιουργήσει μία απευθείας σύνδεση μεταξύ των περιοχών φυσικού αερίου στη Ρωσία και των αγορών πώλησης στη Δυτική Ευρώπη και έτσι θα δύναται να παρέχει χωρητικότητα για τη μεταφορά ενός σημαντικού μέρους των επιπρόσθετων αναγκών εισαγωγής αερίου που προσδοκόνται  από την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε χαρακτηριστικά ο Bernahard Reutersberg.

«Το φυσικό αέριο είναι η φιλική προς το περιβάλλον πηγή ενέργειας του 21ου αιώνα. Ο Nord Stream αντιπροσωπεύει άλλη μία μείζων οδό παροχής για τη μεταφορά καθαρού αερίου στην Ευρώπη, συμπληρώνοντας άλλες πηγές στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή», ανέφερε ο Dr. Rainer Seele.

«Ο Nord Stream προστίθεται και διευρύνει τις οδούς παροχής ενέργειας της Ευρώπης και κατ’ αυτό τον τρόπο συνεισφέρει στη μελλοντική ενεργειακή ασφάλεια. Πελάτες από ολόκληρη την Ευρώπη αποκτάνε ολοένα και μεγαλύτερη επίγνωση του ρόλου που πρέπει να παίξει το φυσικό αέριο, αν θέλουμε να έχουμε μία βιώσιμη ενεργειακή ισορροπία στο μέλλον.

Εξαιτίας του Nord Stream, μπορούμε πια να υπολογίζουμε σε μια μεγαλύτερη, σε βάθος χρόνου, συνέχιση στην παροχή φυσικού αερίου», δήλωσε ο Marcel Kramer.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.