ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Bernanke: Η ανάκαμψη θα περιορίζεται από την ανεργία

17:20 - 14 Απρ 2010 | Ειδήσεις
Με αδύναμες τις κατασκευαστικές δαπάνες και στα υψηλά επίπεδα την ανεργία, ο ρυθμός ανάκαμψης της οικονομίας των ΗΠΑ θα παραμείνει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, δήλωσε ο πρόεδρος της Fed, Ben S. Bernanke, στα πλαίσια της κατάθεσης του στο Κογκρέσο. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ελληνικό ζήτημα, τονίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα βρεθούν στη δυσχερή θέση που έχει βρεθεί η Ελλάδα.
"Η αμερικανική οικονομία είναι πολύ περισσότερο διαφοροποιημένη και πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με την οικονομία της Ελλάδας", δήλωσε ο Bernanke, προσθέτοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να αρχίσει από σήμερα να σχεδιάζει τη στρατηγική της για την μείωση των δημοσιονομικών της ελλειμμάτων.

Ο πρόεδρος της Fed επιπλέον δήλωσε η πορεία της ανάκαμψης θα εξαρτηθεί κυρίως από την πορεία της ιδιωτικής κατανάλωσης, η οποία όμως εάν δεν βελτιωθούν οι δείκτες της ανεργίας δεν θα σημειωθούν ιδιαίτερα βήματα. Στην προσπάθεια της ανάκαμψης της αγοράς εργασίας θα πρέπει να βοηθήσει τόσο η κεντρική κυβέρνηση όσο και οι τράπεζες, με τις τελευταίες να καλούνται για ακόμη μία φορά να βελτιώσουν τους ρυθμούς χορηγήσεων.

Αναφερόμενος στα μεγέθη της ανεργίας και στην επιτοκιακή πολιτική, που η Fed θ ακολουθήσει κατά τα ερχόμενα έτη, έκανε τις ακόλουθες επισημάνσεις.

-Όσον αφορά την ανεργία στις ΗΠΑ, που το ποσοστό της έχει διαμορφωθεί στο υψηλότερο επίπεδο μιας γενιάς (στο +9,8%), ο αξιωματούχος τόνισε ότι "αδιαμφισβήτητα είναι ένα θετικό γεγονός ότι και οι απολύσεις επιβραδύνονται και οι προσλήψεις επιταχύνονται".

Δεν απέκρυψε, όμως, ότι χρειάζεται μεγαλύτερος αναπτυξιακός ρυθμός, για να ξεπεραστεί οριστικά η ανιούσα καμπύλη της ανεργίας στις ΗΠΑ. "Θα χρειαστεί ακόμα κάποιος καιρός γιαυτό", τόνισε.

-Όσον αφορά την επιτοκιακή του πολιτική, που βέβαια "κατευθύνει" αυτήν των εμπορικών τραπεζών, ο κ. Μπερνάνκι προέβλεψε "μία παρατεταμένη παραμονή των ΗΠΑ στη σφαίρα των <ακραία> χαμηλών δανειακών επιτοκίων", που είναι σήμερα--και εδώ κι ένα 12μηνο--διαμορφωμένα στο εύρος Ο%-Ο,25%.

Πάντως τόνισε ότι η επιτοκιακή πολιτική, που ακολουθεί στην "κεφαλή" της Fed είναι η συνάρτηση των πορισμάτων του για την "παράλληλη" εξέλιξη "πληθωρισμού-ανεργίας-ανάπτυξης" και ότι "αν ένας από τους τρεις παράγοντες" της συνάρτησης "μεταβληθεί αισθητά, τότε η Fed άμεσα θα ανταποκριθεί".

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό των ΗΠΑ, τον χαρακτήρισε "ελεγχόμενο".

"Διαχρονικός σκοπός μου είναι, να διαθέτει συνεχώς ρευστότητα η τραπεζική αγορά", υπογράμμισε τέλος στη σημαντική κατάθεση του στο Κογκρέσο ο κ. Μπεν Μπερνάνκι.



Τελευταία τροποποίηση στις 19:53 - 14 Απρ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.