ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

SEC: Πρόστιμο στη Goldman για απάτη στην αγορά ενυπόθηκων δανείων

17:55 - 16 Απρ 2010 | Ειδήσεις
Πρόστιμο στην Goldman Sachs επέβαλε η Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, μετά από την έρευνα που διεξήγαγε για το ρόλο του τραπεζικού κολοσσού στην αγορά CDOs των χρεογράφων ενυπόθηκων δανείων. Σύμφωνα με τη SEC ένας από τους αντιπρόεδρους της τράπεζας κατηγορείται ότι απέκρυψε τα πραγματικά στοιχεία στην αγορά CDOs, όταν η αγορά ενυπόθηκων δανείων είχε αρχίσει να καταρρέει. Σε συνεργασία με το fund του Paulson η Goldman δημιούργησε ένα σύνθετο προϊόν, γνωστό ως Abacus 2007- AC1, στο οποίο οι επενδύσεις έφτασαν μέχρι και το 1 δισ. δολάρια. H SEC ισχυρίζεται ότι η Goldman επέτρεψε στο hedge fund Paulson & Co. του John Paulson να εμπλακεί στην αγορά των CDOs, χωρίς όμως να ενημερώσει για αυτό τους επενδυτές. Μετά την ανακοίνωση η μετοχή της Goldman υποχωρεί στη Wall κατά 10%.

"Αυτή δε η συμπαιγνία έγινε εν πολλοίς σε βάρος των συμφερόντων των επενδυτών" του ανωτέρω οίκου, που είχε τιτλοποιήσει (τραπεζικές) απαιτήσεις στο χώρο της αμερικανικής κτηματο-μεσιτικής αγοράς, πρόσθεσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

-Αυτή είναι η πρώτη νομική δίωξη, που σχετίζεται με την πρωτόγνωρη μεταπολεμική οικονομική κρίση στις ΗΠΑ, σημειώνουν στη Νέα Υόρκη οι οικονομικοί παρατηρητές. Θα εκδικαστεί αυτή η υπόθεση ενώπιον δικαστηρίου της Νέας Υόρκης, προσθέτουν.

"Ο οίκος Goldman Sachs, με μία νέα τακτική εξαπάτησε στην πραγματικότητα επενδυτές του, υπονομεύοντας και την αξιοπιστία δικών του προϊόντων" (...) "ακολουθώντας πάντως παλαιές απλές (παράνομες οπωσδήποτε) πρακτικές" του χρηματο-επενδυτικού χώρου, αναφέρεται στη μήνυση, που άσκησε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατά της "Goldman Sachs".

Τελευταία τροποποίηση στις 20:43 - 16 Απρ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.