ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Goldman Sachs: Μεμονωμένο το γεγονός για το οποίο κατηγορείται από τη SEC

16:08 - 19 Απρ 2010 | Ειδήσεις
Ως μεμονωμένο γεγονός παρουσιάζει η Goldman Sachs την παράλειψη ενημέρωσης των επενδυτών IKB και ACA Capital Management σχετικά με το προϊόν Abacus για το οποίο η Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς άσκησε μήνυση στην επενδυτική τράπεζα με την κατηγορία εξαπάτησης των πελατών της.

Με μία σύντομη επιστολή που κοινοποίησε η GS αναφέρει ότι είναι ένα μεμονωμένο γεγονός που οφείλεται αποκλειστικά στην αμέλεια δύο υπαλλήλων της. Η τράπεζα θα ακολουθήσει τις απαραίτητες ενέργειες για τη συμμόρφωση των δύο υπαλλήλων, ενώ διαβεβαίωσε ότι οι αρχές λειτουργίας της δεν είναι αυτές που φάνηκαν στο πρόσφατο γεγονός, αφού συνάδουν με τους διεθνείς κανόνες επενδυτικής λειτουργίας.

Η GS δεν αρνήθηκε ότι συνέβησαν τα γεγονότα τα οποία την κατηγορεί η SEC, ωστόσο όμως θέλησε να διαχωρίσει την πάγια θέση της από τους χειρισμού ορισμένων υπαλλήλων της. Γι’ αυτό το λόγο θα κάνει οτιδήποτε είναι δυνατό για να αποκαταστήσει τη φήμη της.

Η SEC δεν υποστηρίζει ότι οι δύο θεσμικοί επενδυτές δεν γνώριζαν σε τι ακριβώς επένδυαν –πρόκειται, άλλωστε, για ιδρύματα που έχουν τεράστια εμπειρία στην αγορά των δομημένων ομολόγων (collateralised debt obligation – CDO), επισημαίνει η επενδυτική τράπεζα. Η συγκεκριμένη συναλλαγή τελούσε υπό την εποπτεία της SEC επί δεκαοκτώ μήνες, υποστηρίζει η Goldman Sachs.

Στη ιδιωτική αυτή συναλλαγή, η Goldman Sachs διατείνεται ότι λειτουργούσε κυρίως ως διαμεσολαβητής προκειμένου να διευκολύνει την επίτευξη των επενδυτικών στόχων των δύο πελατών. Στα έγγραφα της προσφοράς περιλαμβάνονταν διεξοδικές γνωστοποιήσεις για καθέναν από τους τίτλους που περιλάμβανε το χαρτοφυλάκιο αναφοράς, όπως ακριβώς αυτές που ζητά η SEC στις δημόσιες συναλλαγές.

Καθ’ όλη τη διαδικασία επιλογής του χαρτοφυλακίου αναφοράς, η ACA Capital Management, η οποία λειτουργούσε ταυτόχρονα και ως υπεύθυνος επιλογής χαρτοφυλακίου και ως ο πλειοψηφικός μέτοχος στη συναλλαγή (με 951 εκατ. δολάρια), αξιολόγησε κάθε τίτλο του χαρτοφυλακίου χωριστά χρησιμοποιώντας τα δικά της μοντέλα και μεθόδους ανάλυσης.

«Η ACA απέρριψε πολλούς τίτλους που πρότεινε η Paulson & Co, περιλαμβάνοντας τελικώς στο χαρτοφυλάκιο σχεδόν τους μισούς τίτλους από αυτούς που πρότεινε αρχικά. Για το ρόλο της αυτό στην ανάλυση και την έγκριση του υποκείμενου χαρτοφυλακίου εισέπραξε αμοιβή», υποστηρίζει η Goldman Sachs.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:29 - 19 Απρ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.