ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρουμπινι: Μετά την Ελλάδα και τις PIIGS, οι κερδοσκόποι θα χτυπήσουν τις ΗΠΑ και Ιαπωνία

18:16 - 27 Απρ 2010 | Ειδήσεις
Τα πρόσφατα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι απλά και μόνον η κορυφή του παγόβουνου της κρίσης κρατικού χρέους σε πολλές αναπτυγμένες οικονομίες, τονίζει σε συνέντευξη του ο διάσημος οικονομολόγος Νούριελ Ρουμπίνι, ο οποίος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι κερδοσκόποι να εκμεταλλευτούν την κρίση του κρατικού χρέους και να στραφούν σε ακόμη μεγαλύτερες οικονομίες, όπως αυτές των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας.
"Οι κερδοσκόποι της αγοράς ομολόγων έχουν ήδη βάλει στο στόχαστρο την Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία και την Ισλανδία, ωθώντας τις αποδόσεις κρατικών ομολόγων σε υψηλότερα επίπεδα. Στο τέλος, ενδέχεται να βάλουν στο στόχαστρο και άλλες χώρες - ακόμη και την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ - στις οποίες η δημοσιονομική πολιτική είναι σε μη βιώσιμο μονοπάτι", επισημαίνει ο ίδιος.

Τέλος, ο διάσημος οικονομολόγος άσκησε σκληρή κριτική για τις κυβερνητικές προσπάθειες μεταρρύθμισης του ρυθμιστικού πλαισίου και της εποπτείας του χρηματοοικονομικού συστήματος, θεωρώντας ότι ο χρηματοοικονομικός κλάδος έχει επανέλθει στις συνήθεις επικίνδυνες πρακτικές του. "Οι κυβερνήσεις συζητούν για μεταρρυθμίσεις αλλά σχεδόν καμιά κυβέρνηση δεν τις έχει υλοποιήσει", καταλήγει ο αμερικανός οικονομολόγος.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.