ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνάντηση Barnier – Geithner για τους κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ

12:04 - 17 Μαϊ 2010 | Ειδήσεις
Δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση των Ευρωπαίων ηγετών για την επίτευξη συμφωνίας αναφορικά με τη δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης των αδύναμων χωρών της Ευρωζώνης που κινδυνεύουν με χρεοκοπία, συναντήθηκαν στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Timothy F. Geithner και ο επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις της ΕΕ, Michel Barnier, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

Στο επίκεντρο της εν λόγω συνάντησης, σύμφωνα με τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, βρέθηκαν οι νέοι διεθνείς κανόνες που επεξεργάζεται η Βασιλεία ΙΙΙ για την εποπτεία του τραπεζικού συστήματος. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε αμέσως μετά τη λήξη της συνάντησης των δύο αντρών, αναφέρεται ότι οι δύο αξιωματούχοι «επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να πιέσουν για μεγαλύτερες απαιτήσεις σε κεφάλαια και ρευστότητα».

Η Επιτροπή της Βασιλείας έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να προλάβει την προθεσμία που λήγει τον Δεκέμβριο, την οποία και έχουν θέσει οι G20.

Οι προτεινόμενοι κανόνες για τη ρευστότητα ενδέχεται να μειώσουν τα κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών έως και 10%, αναφέρει σε πρόσφατη έκθεσή της η Credit Suisse.

Να σημειωθεί ότι η Επιτροπή της Βασιλείας, η οποία και θέτει τα διεθνή επίπεδα ρευστότητας των τραπεζών, προχωρά στην αναμόρφωση των κανόνων, μετά τη χειρότερη οικονομική κρίση που έπληξε τον πλανήτη σε διάστημα περισσότερο των 70 χρόνων. Πρότερη αναμόρφωση των κανόνων, γνωστή και ως Βασιλεία ΙΙ (Basel II) είχε λάβει χώρα στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Αυτή τη φορά η μεταρρύθμιση των κανόνων καθοδηγείται από πολιτικούς ενώ οι τραπεζίτες φαίνεται να έχουν μικρότερη επίδραση, αναφέρουν μέλη της επιτροπής.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:08 - 17 Μαϊ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.