ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανησυχούν Γιούνκερ και Ελβετία για το ρυθμό πτώσης του ευρώ

18:27 - 17 Μαϊ 2010 | Ειδήσεις
(upd) Ανήσυχος δηλώνει ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών οικονομικών της ζώνης του Ευρώ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξαιτίας της ταχύτητας με την οποία υποχωρεί η ισοτιμία του Ευρώ το τελευταίο διάστημα.
"Παρακολουθούμε προσεκτικά την εξέλιξη στις αγορές συναλλάγματος και θα το συζητήσουμε το βράδυ. Δεν ανησυχώ από την σημερινή ισοτιμία του Ευρώ, αλλά από την ταχύτητα με την οποία υποχώρησε", δήλωσε στις Βρυξέλλες ο Γιούνκερ, κατά την άφιξή του για το συμβούλιο των υπουργών του Eurogroup.

Το Ευρώ υποχώρησε τη Δευτέρα μέχρι τα 1,2235 έναντι του αμερικανικού δολαρίου, τιμή που είναι η χαμηλότερη τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Η πτώση του ευρώ, εξαιτίας της ανησυχίας για την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη αποτελεί επίσης μια "ανησυχητική" κατάσταση για την Ελβετία, της οποίας το νόμισμα συνεχίζει παράλληλα να ανατιμάται, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της ελβετικής κεντρικής τράπεζας.
"Η πτώση του ευρώ οδηγεί σε μια πίεση προς τα πάνω στο ελβετικό φράγκο, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η σταθερότητα των τιμών και η οικονομική ανάκαμψη της Ελβετίας" που εξαρτάται από τις εξαγωγές και επομένως από ένα όχι τόσο ισχυρό ελβετικό φράγκο, προειδοποιεί ο Φίλιπ Χίλντεμπραντ, σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του στη Ζυρίχη.
"Η κατάσταση αυτή είναι ανησυχητική για τη χώρα μας, διότι δεν μπορούμε να επηρεάσουμε άμεσα τα γεγονότα στην Ευρώπη", υπογράμμισε ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας (BNS).
Το ευρώ υποχώρησε τη Δευτέρα έως και 1,2235 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο του σε τέσσερα χρόνια, πριν να ανακτήσει μέρος της αξίας του.
Οι επενδυτές φοβούνται ότι τα προβλήματα του χρέους στη ζώνη του ευρώ θα βαρύνουν μακροπρόθεσμα στην οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης, και εξακολουθούν να αμφιβάλλουν για την αποτελεσματικότητα του σχεδίου στήριξης των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ που αποφασίστηκε πριν από μια εβδομάδα για τις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.
Μπροστά στις αβεβαιότητες στη ζώνη του ευρώ και παρά τις παρεμβάσεις της BNS, το ελβετικό φράγκο ενισχυόταν σταθερά κατά τις τελευταίες εβδομάδες και έφθασε ακόμη, την Κυριακή, σε νέο ιστορικό ρεκόρ στο 1,3991 το ελβετικό φράγκο στις 18.50 GMT, ξεπερνώντας για πρώτη φορά το όριο του 1,40 ελβετικό φράγκο ανά ευρώ.
Σήμερα πάντως το ελβετικό σταθεροποιήθηκε γύρω από αυτό το όριο και ανταλλασσόταν στην τιμή 1,4006 ελβετικό φράγκο ανά ευρώ.

Τελευταία τροποποίηση στις 20:36 - 17 Μαϊ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.