ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μέρκελ: Θα προωθήσουμε τη φορολόγηση των χρηματιστηριακών συναλλαγών στη σύνοδο G20

21:49 - 18 Μαϊ 2010 | Ειδήσεις
Την αρχή της επιβολής φορολογίας σχετικής με τον χρηματιστηριακό "τζίρο", θα υποστηρίξει η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, στη Σύνοδο των G20 στις 26-27 Ιουνίου στο Τορόντο του Καναδά.
"Θα προωθήσουμε αίτημα φορολόγησης των (διεθνών) χρηματαγορών" υπό την έννοια της φορολόγησης των συναλλαγών σε αυτές, τόνισε η καγκελάριος Μέρκελ, που έδωσε νωρίτερα σήμερα μία κοινή συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο με τον αυστριακό καγκελάριο κ. Βέρνερ Φάϊμαν.

"Είναι σπουδαίο, καθ' ημάς, να καταλήξουμε σε μία διεθνή συμφωνία", στο ζήτημα αυτό. Ειδικά η Γερμανία θα υπερασπιστεί με όλες τις δυνάμεις της αυτό το σχέδιο. Αν όμως στο Τορόντο του Κανδά δεν προκύψει η λύση, τότε θα επανέλθουμε εμείς, για να προκύψει αυτή τουλάχιστον σε επίπεδο ευρωπαϊκό", πρόσθεσε η κυρία Μέρκελ.

Παρόμοιο με αυτό της καγκελαρίου Μέρκελ αίτημα κοινοποίησε, προ ημερών, προς τους 27 της ΕΕ, εξ ονόματος της Επιτροπής των Βρυξελλών, ο πρόεδρός της κ. Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο.

-Οικονομικοί παρατηρητές σχολιάζουν σχετικώς ότι "καρπίζουν οι προτάσεις", που διατυπώνονται, στην ΕΕ "είτε για φορολόγηση του τραπεζικού 'τζίρου', είτε για φορολόγηση των χρηματιστηριακών συναλλαγών", ώστε να δημιουργηθούν ειδικά δημόσια Ταμεία κι αν ξεσπάσει μελλοντικά κι άλλη διεθνής οικονομική κρίση "να μην είναι οι φορολογούμενοι εκείνοι, που θα πληρώσουν μόνοι τα 'έξοδά' της".

Στην Γερμανία

Στο ζήτημα της φορολόγησης των συναλλαγών στα διεθνή χρηματιστήρια δεν υφίσταται καμία διαφωνία στους κόλπους του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού, ανέφεραν σχετικά κυβερνητικές πηγές στο Βερολίνο. Αντίθετα, οι Σοσιαλδημοκράτες στην αντιπολίτευση ζητούν ένα παν-ευρωπαϊκό δημοψήφισμα στο θέμα αυτό, άποψη που φάνηκε να συμμερίστηκε ο Αυστριακός καγκελάριος.

-Μάλιστα, η γερμανική Αρχή "BaFin" προτείνει, άμεσα, να απαγορευθεί η διαδεδομένη πρακτική του αθρόου "σορταρίσματος" ("ανοικτής" πώλησης")" χρεογράφων (μετοχών ή ομολογιών), από τα "αμοιβαία κεφάλαια αντι-στάθμισης κινδύνου", όταν η τιμή των μετοχών και των ομολογιών υποχωρεί πολύ στα διεθνή χρηματιστήρια.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.