ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΠΟΕ: Στην τριετία 2007-09 περίπου 34 εκατ. άτομα έχασαν την εργασία τους

21:01 - 01 Ιουν 2010 | Ειδήσεις
Η αστάθεια στις αγορές και η κρίση με τα κρατικά χρέη στην Ευρώπη διακυβεύουν τις προσπάθειες για να καταπολεμηθεί η ανεργία, η οποία έχει φθάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα μέσα στο 2009, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εργασίας (ΟΙΤ), την προτεραία της ετήσιας συνόδου του.
Σύμφωνα με έκθεσή του, που δημοσιεύεται σήμερα, η απασχόληση τέθηκε στο επίκεντρο των δαπανηρών σχεδίων ανάκαμψης των μεγάλων οικονομιών του πλανήτη, οι οποίες έχουν βυθισθεί σε μία από τις δεινότερες κρίσεις από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τα μέτρα που αποφάσισαν οι κυβερνήσεις για να αντιμετωπισθούν οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης-σχέδια ανάκαμψης, ή κοινωνικές παροχές-στόχο έχουν τη δημιουργία, ή τη διάσωση, 21 εκατ. θέσεων εργασίας τη διετία 2009-10, σύμφωνα με την έκθεση.

Μολαταύτα, στο διάστημα 2007-09 περί τα 34 εκατ. άτομα έχασαν την εργασία τους, ενώ ο αριθμός των ανέργων έφθασε παγκοσμίως τον ασύγκριτο αριθμό των 212 εκατ. ανθρώπων, δηλαδή ποσοστό 6,6%, αποκαλύπτει ο ΟΙΤ.

Έπειτα από μία περίοδο ανάπαυλας, «ο κίνδυνος μίας νέας φάσης οικονομικής κρίσης, εξαιτίας των δημοσίων χρεών, εμφανίσθηκε στον ορίζοντα», τόνισε ο υπεύθυνος της γραμματείας του ΟΙΤ Χουάν Σαμάβια, φοβούμενος μήπως μία «επικίνδυνη υποτροπή της χρηματοοικονομικής κρίσης» διακυβεύσει τον στόχο να τεθεί «ως κεντρικός άξονας στα σχέδια ανάκαμψης η ποιότητα της εργασίας».

Σύμφωνα με τον ΟΙΤ, το ποσοστό των ανθρώπων σε ολόκληρον τον κόσμο που δεν απασχολούνται πλήρως εκτιμάται μεταξύ 49,5 και 52,8% για το 2009, δηλ. ανέρχεται περίπου στο μισό των 1,5 δισ. εργαζομένων παγκοσμίως.

«Γνωρίζουμε πως δεν νοείται μία διαρκής ανάκαμψη της οικονομίας δίχως ανάκαμψη στην εργασία», τονίζει στο ανακοινωθέν του ο Σαμάβια.

«Το στοίχημα συνίσταται στην γρήγορη επίτευξη μίας ανάκαμψης πλούσιας σε εργασιακές δυνατότητες και στην προσήλωσή μας στην κατεύθυνση μίας στιβαρής, διαρκούς και ισόρροπης ανάπτυξης, η οποία θα οδηγεί στην κοινωνική σταθερότητα που θα προκύπτει από την αξιοπρεπή εργασία για όλους. Είναι πάνω σε αυτή τη βάση που θα στηριχθεί η διαδικασία της μείωσης των δημοσίων χρεών και των ελλειμμάτων», προσθέτει.

Το θέμα αυτό θα αποτελέσει ένα από τα κεντρικά ζητήματα στην 99η Διεθνή Σύνοδο Εργασίας, η οποία ξεκινά αύριο στη Γενεύη και θα διαρκέσει έως τις 18 Ιουνίου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.