ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Ελβετία συνεχίζει να παρέχει προστασία σε ξένους καταθέτες

11:53 - 09 Ιουν 2010 | Ειδήσεις
Η Κάτω Βουλή της Ελβετίας καταψήφισε χθες τη συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης της χώρας και της Ουάσινγκτον, με την οποία θα παρέχονταν στοιχεία για Αμερικανούς πολίτες που διατηρούν καταθετικούς λογαριασμούς στην UBS, προκειμένου να κρύψουν τα εισοδήματά τους.

Σύμφωνα με την εφορία των ΗΠΑ, χιλιάδες Αμερικανοί πολίτες διατηρούν λογαριασμούς σε Ελβετικές τράπεζες και ιδιαίτερα στη UBS, ώστε να αποφύγουν την πληρωμή των αναλογούντων φόρων. Όπως ξέρουμε, δεν είναι οι μόνοι…

Εντούτοις, η Ουάσινγκτον άσκησε ισχυρές πιέσεις στην Ελβετική κυβέρνηση, ώστε να αρθεί εν μέρει το διαβόητο απόρρητο των Ελβετικών τραπεζικών λογαριασμών και να δοθούν στοιχεία για τους Αμερικανούς φορολογούμενους που εμπιστεύονται τα χρήματά τους στην UBS, η οποία κατηγορείται ότι τους συνέδραμε να τα αποκρύψουν. Η Ελβετία συμφώνησε πέρυσι να συμμορφωθεί με το αίτημα μέχρι τον προσεχή Αύγουστο. Η Γερουσία της χώρας ενέκρινε και το σχετικό νομοσχέδιο πρόσφατα. Ωστόσο, η Κάτω Βουλή δεν είχε την ίδια άποψη και το απέρριψε, με ψήφους 104 κατά και 76 υπέρ.

Η Αμερικανική εφορία πάντως έχει απειλήσει ότι θα κινηθεί νομικά εναντίον της UBS εάν δεν έχει στα χέρια της τα στοιχεία που ζητά μέχρι τον Αύγουστο. Κατόπιν τούτου, η Ελβετική κυβέρνηση αναμένεται να υποβάλλει εσπευσμένα προς ψήφιση νέο νομοσχέδιο εντός των προσεχών ημερών, προκειμένου να προλάβει το καλοκαιρινό κλείσιμο της Βουλής. Αν η προσπάθεια δεν ευοδωθεί, οι συνέπειες θα είναι αρνητικές τόσο για τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Ελβετίας και ΗΠΑ, όσο και για την εταιρική εικόνα της UBS στην Αμερική.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.