ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Roubini: Η ΕΚΤ έπρεπε να μηδενίσει το επιτόκιο και να αυξήσει τις αγορές ομολόγων

17:32 - 10 Ιουν 2010 | Ειδήσεις
Η ΕΚΤ έπρεπε να μειώσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο μηδέν και να διευρύνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, δήλωσε καθηγητής N. Roubini, προσθέτοντας ότι μόνο έτσι θα περιορίσει τις επιδράσεις των μέτρων λιτότητας στην αναπτυξιακή πορεία της ευρωζώνης.
Το «μείγμα» πολιτικής που θα πρέπει να ακολουθηθεί, σύμφωνα με τον καθηγητή είναι η αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, ο φθηνός δανεισμός χρήματος, η ελαστική νομισματική πολιτική και η αποδυνάμωση του ευρώ. Ωστόσο επισήμανε ότι μόνο η μείωση των επιτοκίων δε φτάνει. Πρέπει να συνδυαστεί και από τις αγορές ομολόγων, ώστε να ενισχυθούν οι αγορές. Θα πρέπει δηλαδή οι επενδυτές να νιώσουν ότι δεν λειτουργούν μέσα σε ένα αβέβαιο περιβάλλον υπό τη διολίσθηση και μόνο του ευρώ.

Σημειώνεται εδώ ότι το ευρώ έχει χάσει περίπου 16% έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους, υποχωρώντας σε χαμηλό τεσσάρων ετών, υπό το φόβο των επενδυτών ότι η κρίση των κυβερνήσεων της ευρωζώνης θα πλήξει το κοινό νόμισμα.

Τέλος ο Roubini επισήμανε ότι οι αγορές θα πρέπει να γνωρίζουν σχετικά με το ύψος των αγορών της ΕΚΤ και των τιμών στις οποίες γίνονται αυτές. Θα πρέπει να ενισχυθεί η διαφάνεια ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών για το βαθμό παρέμβασης της ΕΚΤ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.