ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπαρόζο: Κανείς δεν επιτέθηκε στο ευρώ

17:59 - 11 Ιουν 2010 | Ειδήσεις
Το δημόσιο χρέος ορισμένων χωρών μελών της ευρωζώνης είχαν στόχο οι πιέσεις των χρηματοπιστωτικών αγορών και όχι στο ευρώ, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε διάσκεψη στη Λισαβόνα.
"Παρακολουθήσαμε για πρώτη φορά, όχι μια επίθεση στο ευρώ, αλλά μια επίθεση στο δημόσιο χρέος ορισμένων κρατών της ευρωζώνης", σημείωσε ο Μπαρόζο στη διάρκεια διάσκεψης που διοργανώθηκε με αφορμή την 25η επέτειο από την υπογραφή της συνθήκης ένταξης της Ισπανίας και της Πορτογαλίας στην τότε ΕΟΚ και μετέπειτα ΕΕ.

"Αυτό είναι εντελώς καινούργιο, καθώς για πρώτη φορά, οι αγορές άρχισαν να ξεχωρίζουν τις διαφορετικές καταστάσεις των κρατών μελών αυτής της νομισματικής ένωσης. Γι' αυτό το πρόβλημα είναι σοβαρό και θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με τεράστια αποφασιστικότητα", πρόσθεσε.

"Παραδόξως, οι αγορές μας στέλνουν το πιο ενδιαφέρον μήνυμα: θα πρέπει να οργανωθούμε καλύτερα", σημείωσε.

Ο Μπαρόζο υπογράμμισε εξάλλου ότι η τρέχουσα κατάσταση αποτελεί "κατ' αρχήν ένα τεστ για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη" και ότι η κρίση χρέους απαιτεί από τους ευρωπαίους ηγέτες "μια πιο σημαντική προσπάθεια, καθώς οι αποφάσεις είναι δύσκολες και δεν είναι προφανείς".

Οι "κοινωνικές συνέπειες της ύφεσης", που προκλήθηκε από την χρηματοπιστωτική κρίση, αναζωπυρώνουν "τις αγωνίες των πολιτών" και "την τάση ο καθένας να κοιτάζει το συμφέρον του", κατέληξε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.