ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κομισιόν: Ισπανία και Πορτογαλία χρειάζονται επιπλέον μέτρα - Bloomberg

16:13 - 15 Ιουν 2010 | Ειδήσεις
Η Κομισιόν φέρεται να εκτιμά πως Ισπανία και Πορτογαλία θα χρειαστούν και νέα μέτρα για να περιορίσουν τα ελλείμματά τους, καθώς οι ως τώρα προσπάθειες μπορεί να προκαλέσουν φαινόμενο ''χιονοστιβάδας'' στα επίπεδα χρέους τους, όπως μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο προσχέδιο αξιολόγησης της ΕΕ για 12 χώρες - μέλη.

Στην αξιολόγηση η Κομισιόν φέρεται να θεωρεί πως τα μέτρα περικοπής του ελλείμματος που έχουν ανακοινώσει Ισπανία και Πορτογαλία, αν και σημαντικά, δεν είναι αρκετά και θα χρειαστεί να πάρουν περισσότερα ειδικά το 2011.

Η Ισπανία, που έχει το τρίτο μεγαλύτερο έλλειμμα στην ΕΕ, έχει δεσμευτεί για μείωση στο 9,3% του ΑΕΠ φέτος και στο 6% το 2011. Σύμφωνα με την Κομισιόν, η χώρα θα πετύχει το στόχο της για φέτος με μικρές προσαρμογές, ενώ θα πρέπει να προχωρήσει σε νέα μέτρα ύψους 1,75% του ΑΕΠ του χρόνου.

Η Πορτογαλία έχει δεσμευτεί να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο 7,3% του ΑΕΠ το 2010 και στο 4,6% το 2011. Θα χρειαστεί πρόσθετα μέτρα ύψους 0,3% του ΑΕΠ φέτος και τουλάχιστον 1,5% του χρόνου.

Η έκθεση της Κομισιόν θα δοθεί στους υπουργούς Οικονομικών των 12 χωρών - μελών.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.