ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπό συνθήκες επιβράδυνσης της οικονομίας τα stress test της ΕΕ

17:31 - 18 Ιουν 2010 | Ειδήσεις
Το σενάριο της επιβράδυνσης της ανάπτυξης και της άσκησης πιέσεων στα κρατικά ομόλογα περιλαμβάνουν τα stress tests που υποβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση τις 25 μεγαλύτερες τράπεζές της ζώνης, τα οποία θα διεξαχθούν από τις εθνικές εποπτικές αρχές υπό τη διεύθυνση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Αρχών Τραπεζικής Εποπτείας (CEBS).
Η ΕΕ έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκταθούν τα stress tests και σε άλλες τράπεζες, ενώ η διαδικασία στηρίζεται στα συμφωνηθέντα κριτήρια με μακροοικονομικό σενάριο πιέσεων που συμφωνήθηκαν με την ΕΚΤ, εξομοιώνοντας αρχικά μια επιβράδυνση της ανάπτυξης και τις πιέσεις σε κρατικές συμμετοχές.

«Τώρα δουλεύουν στη δεύτερη φάση, η οποία θα επεκτείνει τα αποτελέσματα και σε άλλες τράπεζες πέραν των 25 μεγαλύτερων», πρόσθεσε.

Η Ε.Ε. διεξήγαγε πέρυσι ένα συνολικό stress test σε 22 πιστωτικά της ιδρύματα, τα οποία αναλογούσαν στο 60% των τραπεζικών παγίων στην Ευρώπη, λαμβάνοντας υπόψη ένα σενάριο που προέβλεπε βαθιά ύφεση το 2009 και το 2010.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματά του, το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα ως σύνολο ήταν ισχυρό και μπορούσε να αντέξει σε μια πολύ χειρότερη οικονομική επιβράδυνση από εκείνη που είχε σημειωθεί.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.