ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπαρνιέ: Η φορολόγηση των τραπεζών δε θα τροφοδοτήσει τους κρατικούς προϋπολογισμούς

19:21 - 18 Ιουν 2010 | Ειδήσεις
Η επιβολή φόρων στις τράπεζες που αποφασίστηκε χθες Πέμπτη στις Βρυξέλλες από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έγινε για την διάσωση των προϋπολογισμών των κρατών που βοηθήθηκαν κατά την διάρκεια της κρίσης, δήλωσε σήμερα από την Ρώμη ο ευρωπαίος επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ.
"Η αρχική πρόταση αφορά ένα ταμείο πρόληψης εκ των προτέρων. Υπάρχει μία άλλη φιλοσοφία που προσδοκά να πάρει τα χρήματα από τις τράπεζες για να τροφοδοτήσει τους κρατικούς προϋπολογισμούς. Αυτή δεν είναι η πρόταση μου", ανέφερε ο επίτροπος της ΕΕ, κατά την διάρκεια Συνέντευξης Τύπου.

Ο κ. Μπαρνιέ εξέφρασε ακόμη την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι το σχέδιο που προτάθηκε "πριν από έξι εβδομάδες στη Μαδρίτη κατά την άτυπη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ εγκρίθηκε στις Βρυξέλλες την Πέμπτη".

"Όλα αυτά προέρχονται από δύο απλές ιδέες: Οι φορολογούμενοι δεν θα πρέπει να καλούνται στην πρώτη γραμμή κάθε φορά που υπάρχει μία καταστροφή και η πρόληψη στοιχίζει λιγότερο από την αποκατάσταση", πρόσθεσε ο ευρωπαίος επίτροπος.

Ο κ. Μπαρνιέ σημείωσε ακόμη ότι η ιδέα του για το ταμείο πρόληψης, "που καταβάλλεται από τις τράπεζες για τις τράπεζες αποτελεί ένα από τα προτεινόμενα εργαλεία για να μειωθεί ο κίνδυνος περαιτέρω παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης". "Είναι μια ιδέα που έχουμε κάθε λόγο να εφαρμόζουμε στην Ευρώπη για εμάς και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μας", υποστήριξε ο Μισέλ Μπαρνιέ.

Από την πλευρά του, ο ιταλός υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι ζήτησε "έναν ορισμένο βαθμό ευελιξίας", σημειώνοντας την ύπαρξη μιας "ευρείας συναίνεσης" στην Ευρώπη.

"Όλες οι χώρες δεν είναι ίδιες και αν αυτό είναι δυνατό θα θέλαμε να συζητήσουμε την ύπαρξη κάποιας ευελιξίας για κάθε χώρα", πρόσθεσε ο κ. Τρεμόντι, κατά την ίδια Συνέντευξη Τύπου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.