ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κρούγκμαν: «Επικίνδυνος» για τη ζώνη του ευρώ ο Αξ. Βέμπερ

17:12 - 21 Ιουν 2010 | Ειδήσεις
Ο διορισμός του Άξελ Βέμπερ θα αποτελούσε "σημαντικό κίνδυνο" για το ευρώ, δήλωσε ο νομπελίστας της Οικονομίας Πολ Κρούγκμαν σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα από την εφημερίδα "Χάντελσμπλατ", επισημαίνοντας ότι σε περίπτωση που ο νυν πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ να διαδεχθεί τον Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο κίνδυνος για τη ζώνη του ευρώ θα ήταν σημαντικός.
Ο Κρουγκμαν επέκρινε τον Βέμπερ, ένα από τα φαβορί για τη θέση του επικεφαλής της ΕΚΤ, λέγοντας ότι δεν ενδιαφέρεται παρά μόνο για τη μάχη κατά του πληθωρισμού, ακόμη κι αν θέτει σε κίνδυνο την ανάπτυξη.

"Ο κίνδυνος μιας διάχυσης (των δυσκολιών) της Ελλάδας στην Ισπανία και στην Πορτογαλία μέχρι και την Ιταλία θα ήταν πολύ μεγαλύτερος με έναν τόσο συντηρητικό πρόεδρο στην ΕΚΤ", δήλωσε ακόμη ο Κρούγκμαν, παραδεχόμενος ότι δεν γνωρίζει προσωπικά τον επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ.

"Ο Βέμπερ ανησυχεί για τον πληθωρισμό ακόμη κι όταν αυτός δεν υπάρχει", ειρωνεύτηκε προσθέτοντας: "Αν ψάχνετε κάποιον που θέλει ένα πληθωρισμό 0% ακόμη κι όταν το ποσοστό της ανεργίας είναι στο 13%, τότε ο Βέμπερ είναι ο άνθρωπός σας".

"Η ΕΚΤ πρέπει να γίνει πολύ πιο ευέλικτη και επιθετική. Η συντηρητική πολιτική της εξηγείται πρώτα απ' όλα από την ευαισθησία της Γερμανίας", δήλωσε επίσης.

Αντίθετα από την αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed), η ΕΚΤ έχει ως ρητή εντολή να διαφυλάσσει τη σταθερότητα των τιμών και όχι να στηρίζει την ανάπτυξη.

Ο Κρούγκμαν επέκρινε εξάλλου έμμεσα τον προσανατολισμό της γερμανικής οικονομικής πολιτικής, η οποία έχει πλέον άξονα τη δημοσιονομική λιτότητα.

"Δεν είναι ο καιρός να ανησυχεί κανείς για τα ελλείμματα", δήλωσε ο νομπελίστας, ευθυγραμμιζόμενος με πρόσφατες δηλώσεις του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.