ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΝΤ: Χρειάζονται ευέλικτες ισοτιμίες για να βγούμε από την κρίση

20:32 - 21 Ιουν 2010 | Ειδήσεις
Τις αναδυόμενες οικονομίες που μπόρεσαν να υποτιμήσουν το νόμισμά τους, εξείρε το ΔΝΤ σήμερα σε μελέτη που ανακοίνωσε σχετικά με την πορεία των αναπτυσσόμενων χωρών, καθώς όπως επισήμαναν "τα κατάφεραν καλύτερα εν ώρα διεθνούς οικονομικής κρίσης".
"Οι κυβερνήσεις αναδυόμενων κρατών που διατήρησαν σταθερή την ισοτιμία του νομίσματος τους, βρέθηκαν ταυτόχρονα στην αδυναμία να διαμορφώσουν κατάλληλα τα βασικά παρεμβατικά τους επιτόκια", τόνισε επίσης το ΔΝΤ στη μελέτη του αυτήν, που περιγράφει τις επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης μετά τον Σεπτέμβριο 2008 σ 'ολες τις αναδυόμενες οικονομίες στον πλανήτη μας.

"Αντίθετα", επισημάνθηκε στην ίδια μελέτη, "κράτη που έκαναν μέσω διολίσθησης του νομίσματός τους ευέλικτες τις ισοτιμίες του νομίσματός τους, ακόμα και υφιστάμενα την ύφεση στην αγορά τους και τις αρνητικές επιδράσεις από το εξωτερικό, τα κατάφεραν πολύ καλύτερα".

"Αρα, θα πρέπει να γίνεται μία ταχύτερη προσαρμογή των ισοτιμιών αλλά και των τιμών" σε ώρα κρίσης υπογραμμίστηκε, συμπερασματικά, από το ΔΝΤ.

Πάντως, το ΔΝΤ δεν έχει διακηρυγμένη γενική θεωρία πάνω σαυτό το ζήτημα (της διαμόρφωσης ισοτιμιών και τιμών, εν ώρα κρίσης).

Μεμονωμένα, ζητεί από από το Πεκίνο να αφήσει το γουάν να διολισθήσει έναντι του αμερικανικού δολαρίου, αλλά στη Λετονία ζήτησε να διατηρήσει την ισοτιμία του νομίσματος της με το ευρώ "σταθερή".

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.