ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τελικά ενδιαφέρονται οι Βούλγαροι για το South Stream

17:56 - 06 Ιουλ 2010 | Ειδήσεις
Το ενδιαφέρον της Βουλγαρίας για το έργο του αγωγού South Stream επιβεβαίωσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ, έπειτα από τη συνάντηση που είχε, σήμερα, στη Σόφια, με τον α’ αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης, Βίκτορ Ζούμπκοφ.
Οι δύο άνδρες, επανέλαβαν, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν, τις θέσεις των δύο χωρών για το έργο του αγωγού South Stream και του πυρηνικού σταθμού "Μπέλενε", εκφράζοντας την ευχή, οι όποιες εκκρεμότητες να ξεπεραστούν γρήγορα.

Όπως ανακοινώθηκε στη διάρκεια της συνέντευξης, εμπειρογνώμονες από τη Βουλγαρία και τη Ρωσία θα εκπονήσουν μελέτη βιωσιμότητας για τον αγωγό, μήκους 900 χιλιομέτρων, ο οποίος θα μεταφέρει 63 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ευρώπη και θα τεθεί σε λειτουργία το 2015.

Για το έργο του πυρηνικού σταθμού "Μπέλενε", ο κ. Ζούμπκοφ τόνισε πως "είναι το καλύτερο σχέδιο κατασκευής πυρηνικού σταθμού σε όλο τον κόσμο, που εξασφαλίζει το μέγιστο δυνατό επίπεδο ασφάλειας".

Από την πλευρά του, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός ζήτησε από τη ρωσική πλευρά διευκρινίσεις σχετικά με το κόστος κατασκευής του σταθμού, την τιμή πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται και τους αποδέκτες του προϊόντος, σε διάστημα επταετίας.

Ο κ. Μπορίσοφ πρόσθεσε πως πρέπει να εξευρεθεί στρατηγικός επενδυτής για την υλοποίηση του έργου του πυρηνικού σταθμού, ενώ έθεσε στο συνομιλητή του και το θέμα της μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου, που προμηθεύει στη Βουλγαρία η ρωσική ενεργειακή εταιρία Gazprom, λόγω της αύξησης, κατά 25%, από την 1η Ιουλίου.

Μάλιστα, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα πως, στις επικείμενες, διμερείς διαπραγματεύσεις για τη νέα συμφωνία μεταξύ της Βουλγαρίας και της Ρωσίας για την προμήθεια φυσικού αερίου από το 2011, θα υπάρξουν μεγάλα περιθώρια για μείωση στην τιμή του φυσικού αερίου, που προμηθεύονται οι Βούλγαροι καταναλωτές. Θέμα, για το οποίο ο κ. Ζούμπκοφ δεσμεύθηκε να ενημερώσει τον Ρώσο πρωθυπουργό, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.