ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο στόχαστρο της ΕΕ οι οίκοι αξιολόγησης

08:12 - 14 Ιουλ 2010 | Ειδήσεις
Τις παραμονές της δημοσιοποίησης των περιβόητων stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών (23/7), οι οίκοι αξιολόγησης μπαίνουν στο στόχαστρο της πολιτικής και οικονομικής ηγεσίας της ευρωζώνης, μετά και το μπαράζ των υποβαθμίσεων, κυρίως για τα ομόλογα της Ελλάδας και της Πορτογαλίας.

«Οι οίκοι αξιολόγησης γενικά έχουν την τάση να μεγαλοποιούν τις κινήσεις προς τα πάνω ή προς τα κάτω των χρηματαγορών. Αυτό αντιβαίνει στην οικονομική σταθερότητα", δήλωσε ο Ζ. Κ. Τρισέ σε συνέντευξη του σε γαλλική εφημερίδα, συνεχίζοντας την ευρωπαϊκή γραμμή περί δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης. Ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα εσωτερικής αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ πρότεινε στις αρχές Μαΐου τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οίκου ο οποίος κυρίως θα αξιολογεί τα χρέη των κρατών, άποψη που συμμερίστηκε και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Οι εν λόγω επικρίσεις άρχισαν να γίνονται εντονότερες ιδιαίτερα μετά τις συνεχείς υποβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας το Μάιο, χωρίς μάλιστα να έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες για το σχέδιο ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι πλέον τα ελληνικά ομόλογα θεωρούνται... «σκουπίδια» (junk), δηλαδή αξιόγραφα υψηλού ρίσκου τόσο για τη Moody’s (Ba1), όσο και για την S&P (BB+) - η Fitch για την ώρα τα διατηρεί μία βαθμίδα υψηλότερα (BBB-) - καθιστώντας την προσφυγή της Ελλάδας στις αγορές για δανεισμό ουσιαστικά αδύνατη. Μετά από αυτές τις υποβαθμίσεις, τα ελληνικά ομόλογα σημαίνει ότι αντιμετωπίζουν μέτριο πιστωτικό κίνδυνο, ενώ δεν αποκλείεται να γίνου και εύκολα στόχος κερδοσκοπίας.

Χτες ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody's υποβάθμισε κατά δύο βαθμίδες, από ΑΑ2 σε Α1 την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας, λόγω των ακόμα σχετικά μικρών προοπτικών ανάπτυξης και μιας επιδείνωσης της δημοσιονομικής κατάστασης. Αν και τα ομόλογα της χώρας παραμένουν ακόμη στη ζώνη «Α» από τους οίκους, δεν παύει να υπονοείται ότι υπάρχει, μικρός έστω, πιστωτικός κίνδυνος, ενώ η χώρα χάνει μέρος της αξιοπιστίας και γίνεται πιο ευάλωτη σε διεθνείς οικονομικές αναταράξεις.

Η Fitch είχε μειώσει πριν λίγο καιρό τη διαβάθμιση της χώρας κατά έναν βαθμό σε ΑΑ-. Παρά την υποβάθμιση αυτή, το χρέος της Πορτογαλίας εξακολουθεί να θεωρείται επενδυτικά αξιόπιστο, αν και η Fitch αναφέρει πως η πρόβλεψη για το μέλλον είναι αρνητική.

Κατά δύο βαθμίδες (σε Α- από Α+) με αρνητικές προοπτικές είχε υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας η Standard & Poor's, ενισχύοντας τους φόβους που έχουν εκφραστεί ευρέως η ελληνική κρίση χρέους να μεταδοθεί και να παρατηρηθούν φαινόμενα «ντόμινο».

Αλώβητη από τις υποβαθμίσεις του αδύναμου ευρωπαϊκού Νότου δεν έχει παραμείνει ούτε η Ισπανία, η οποία όμως «νιώθει» την απειλεί να έρχεται από τη Moody΄s, η οποία έχει θέσει την αξιολόγηση Aaa της Ισπανίας υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση, επικαλούμενη την επιδείνωση των προοπτικών ανάπτυξης, τους προκλητικούς δημοσιονομικούς στόχους και τις ανησυχίες για την αύξηση του κόστους χρηματοδότησης.

Υπενθυμίζεται ότι το μέλος του group 20, έχει υποβαθμιστεί από τη Fitch Ratings σε AA+ από AAA προηγουμένως, ενώ η Standard & Poor΄s έχει υποβαθμίσει κατά μία βαθμίδα την αξιολόγηση της σε AA με αρνητικό outlook.

Το γεγονός ότι η Ισπανία είναι μία χώρα που εντάσσεται ανάμεσα στις 20 καλύτερες παγκοσμίως, πλήττει ακόμη περισσότερο την αξιοπιστία της εάν δε διαθέτει την άριστη αξιολόγηση που διαθέτει η πλειονότητα του G20. Μάλιστα, δημιουργείται έντονο αίσθημα αβεβαιότητας και για τις υπόλοιπες υπερδυνάμεις, σε μία εποχή που η μεταβλητότητα είναι εξαιρετικά έντονη στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

Αλεξάνδρα Τόμπρα

Τελευταία τροποποίηση στις 14:22 - 14 Ιουλ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.