ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΝΤ: "Βλέπει" ήπια ανάπτυξη στην ευρωζώνη - Σωστή απόφαση τα stress tests

20:19 - 21 Ιουλ 2010 | Ειδήσεις
Ήπια αναμένεται να είναι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΕΚΤ), καθώς μία πιθανή επέκταση της κρίσης του χρέους θα μπορούσε να κοστίσει στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ έως και δύο ποσοστιαίες μονάδες. "Η οικονομική ανάκαμψη (στην ευρωζώνη) εν τη γενέσει της επί του παρόντος, την οποία τροφοδοτεί η εξωτερική ζήτηση, σε μία βραχυπρόθεσμη βάση μπορεί να αναχαιτιστεί, εξαιτίας των εντάσεων στις αγορές με φόντο την κρίση του χρέους στην ευρωζώνη", επισημαίνεται στην έκθεση του ΔΝΤ για την ευρωζώνη.

Απαραίτητη κρίνεται, δε, η δημοσιονομική προσαρμογή σε κάθε χώρα, ανάλογα, βέβαια, με τις ανάγκες της. "Απαραίτητη είναι δημοσιονομική πειθαρχία στις χώρες, αλλά κάτι τέτοιο δε θα φέρει τη λύση, καθώς οι περιοριστικές οικονομικές πολιτικές ζημιώνουν, σε βάση μεσοπρόθεσμη, την ανάπτυξη", υπογραμμίζει το ΔΝΤ, ενώ εκτιμά ως λύση τη μείωση της ισοτιμίας του ευρώ προς το αμερικανικό δολάριο.

Ωστόσο, το ΔΝΤ εκτιμά πως η κρίση είναι ακόμα περιορισμένη και λειτούργησε ως «αφύπνιση» για την ευρωζώνη. Ακόμα, παρότρυνε τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ε.Ε. να εφαρμόζουν πιο αυστηρές δημοσιονομικές πολιτικές και πρόσθεσε πως η ανάπτυξη στην ζώνη του ευρώ θα ενισχυθεί μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Επιπλέον, χαιρέτισε την απόφαση της ευρωζώνης να πραγματοποιήσει stress tests στις τράπεζές της ώστε να βρει τις αδυναμίες τους, ενώ δεν απέκλεισε μελλοντικές αναταράξεις στις αγορές, καθώς θα χρειαστεί χρόνος για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών.




Τελευταία τροποποίηση στις 20:47 - 21 Ιουλ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.