ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΝΤ: Το κινεζικό νόμισμα παραμένει σημαντικά υποτιμημένο

20:02 - 28 Ιουλ 2010 | Ειδήσεις
Το κινεζικό νόμισμα παραμένει σημαντικά υποτιμημένο, παρά την απόφαση του Πεκίνου πρόσφατα να επιτρέψει στο γιουάν να κινηθεί στις αγορές πιο ελαστικά, τόνισε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΔΝΤ.
"Η γνώμη των υπηρεσιών του ΔΝΤ για το γιουάν είναι ότι αυτό παραμένει σε σημαντικά χαμηλότερο ποσοστό απ' ό,τι θα ήταν στη βάση μεσοπρόθεσμων οικονομικών στοιχείων", υπογράμμισε ο κ. Νάϊτζελ Τσοκ, ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στο Πεκίνο. Αναλυτές εστιάζουν στο ότι οι δηλώσεις Τσοκ δεν είναι η επίσημη άποψη του ΔΝΤ στο θέμα, αφού τα μέλη του ΔΣ του ΔΝΤ πρόσφατα διχάστηκαν σαυτό το ζήτημα με μία δημόσια ανακοίνωσή τους.

Το θέμα αυτό είναι, βέβαια, κατά πολύ σημαντικότερο από την απλή περιοδική αποτίμηση από το ΔΝΤ της κινεζικής οικονομίας, καθώς είναι ρυθμιστικός παράγοντας για το διεθνές εμπόριο και για τα εμπορικά ισοζύγια πολύ ισχυρών οικονομιών.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο από το Πεκίνο αποφασίστηκε να επιτραπεί η διακύμανση του γιουάν στις συναλλαγματικές αγορές (νωρίτερα και για περίπου μια διετία ίσχυε μία "διοικητική" ισοτιμία), με τους αναλυτές στις δυτικές αγορές όμως να φρονούν ότι "το γιουάν παραμένει υπο-τιμημένο".

ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία και Βρετανία αντιπροσωπεύονται ξεχωριστά στο 24μελές ΔΣ του ΔΝΤ με έναν αντιπρόσωπο η καθεμία, ενώ ομάδες κρατών διάφορων περιοχών του πλανήτη αντιπροσωπεύονται κι αυτές.

Παρατηρήθηκε, μάλιστα, ότι αφότου η ισοτιμία του γιουάν διεθνώς δεν είναι προκαθορισμένη, αλλα απλά ελεγχόμενη, τούτο ανατιμήθηκε και κατά 1% έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ. "Μελλοντικές ανατιμήσεις του γιουάν" δεν αποκλείστηκαν από τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών κ. Τίμοθι Γκάϊτνερ, δεδομένου ότι από την Κεντρική Τράπεζα (Fed) δηλώνεται ότι "το γιουάν είναι πρακτικά υποτιμημένο σε ποσοστό από 10% έως και 30%, κατά τομέα οικονομικής δραστηριότητας". Πολύ περισσότερη είναι όμως η υποτίμηση σύμφωνα με την Γαλλίδα οικονομολόγο Ανίκ Στετά, είναι οριακά 60%, όπως αυτή έγραψε τον Φεβρουάριο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.