ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αύξηση 15% στα κέρδη της Shell το β’ 3μηνο

20:43 - 29 Ιουλ 2010 | Ειδήσεις
Υπερέβη η Shell το στόχο που είχε θέσει όσον αφορά τη μείωση κόστους, με αποτέλεσμα τα καθαρά κέρδη της να σημειώσουν αύξηση 15% στο δεύτερο φετινό τρίμηνο. Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε τόσο η αύξηση παραγωγής όσο και οι υψηλότερες τιμές αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Ωστόσο, το χαρτοφυλάκιο της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής πετρελαϊκής εταιρίας εστιάζει όλο και περισσότερο στο φυσικό αέριο, το οποίο κατά παράδοση έχει μικρότερες αποδόσεις σε σχέση με το αργό.
Στη σημερινή ανακοίνωσή της, η Shell γνωστοποίησε ότι τα καθαρά κέρδη της ανήλθαν στο τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου σε 4,39 δισ. δολάρια, από 3,82 δισ. δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα. Εξαιρουμένων εκτάκτων αποτελεσμάτων και μεταβολών των αποθεμάτων, τα κέρδη διαμορφώθηκαν σε 4,21 δισ. δολάρια, πάνω από τις εκτιμήσεις 14 αναλυτών που έλαβαν μέρος σε σχετική σφυγμομέτρηση του Bloomberg.

H ύψους 3,5 δισ. δολαρίων εξοικονόμηση δαπανών υπερέβη τον αρχικό στόχο μείωσης περίπου 15% και ολοκληρώθηκε νωρίτερα του προβλεπόμενου, με αποτέλεσμα τη μείωση του προσωπικού κατά 7.000 εργαζομένους δεκαοκτώ μήνες νωρίτερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί.

Η εταιρία παρήγαγε κατά μέσον όρο 3,11 εκατομμύρια βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου την ημέρα, το δεύτερο τρίμηνο του 2010 - αύξηση 5% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο - αλλά το αργό πετρέλαιο αντιπροσώπευε περίπου το 53% της συνολικής παραγωγής τριμήνου, έναντι 59% της παραγωγής στο τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου του 2009. Η Shell - η οποία από το 2005 προσθέτει περισσότερο φυσικό αέριο στους πόρους της από ό,τι αργό πετρέλαιο - αναμένει να αυξηθεί στο 52% το μερίδιο του φυσικού αερίου στη συνολική παραγωγή της.

Επιφυλακτικές ήταν οι εκτιμήσεις της Shell για τις προοπτικές τόσο του παγκόσμιου οικονομικού περιβάλλοντος όσο και της ζήτησης για πετρέλαιο.

«Εξακολουθούμε να βλέπουμε μικτές ενδείξεις στην παγκόσμια οικονομία. Οι τιμές του αργού πετρελαίου παραμένουν σταθερές φέτος, προς το παρόν, αλλά τα περιθώρια διύλισης, η ζήτηση προϊόντων πετρελαίου και οι τιμές σποτ στο φυσικό αέριο παραμένουν υπό πίεση. Οι προοπτικές παραμένουν αβέβαιες», υπογράμμισε, στην ανακοίνωσή του, ο διευθύνων σύμβουλος της Shell Πίτερ Βόσερ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.