ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αυστραλία: Ένας ταύρος ανάμεσα σε δεκάδες αρκούδες

08:37 - 23 Αυγ 2010 | Ειδήσεις
Ποια παγκόσμια οικονομική κρίση; Μάλλον η κρίση δε φτάνει μέχρι την Αυστραλία, τη χώρα με το πιο κερδοφόρο χρηματιστήριο των τελευταίων 110 χρόνων. Το αυστραλιανό χρηματιστήριο έχει τις υψηλότερες αποδόσεις και τη χαμηλότερη μεταβλητότητα σε σχέση με τα 19 μεγαλύτερα χρηματιστήρια του κόσμου.

Σύμφωνα με μελέτη της Credit Suisse, οι πραγματικές αποδόσεις του χρηματιστηρίου “αγγίζουν” το 7,5% το χρόνο, έναντι 6,2% της Wall Street. “Ένας κοινός παράγοντας ανάμεσα στα χρηματιστήρια με τις καλύτερες επιδόσεις από το 1900 έως το 2009 είναι το γεγονός πως βρίσκονται σε χώρες πλούσιες σε πρώτες ύλες”, τονίζει η έρευνα.

Συγκεκριμένα, η Αυστραλία διαθέτει τόνους άνθρακα, σιδηρομεταλλεύματος, ουρανίου, νικελίου, χρυσού και ψευδάργυρου, ενώ παράγει πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Τις τελευταίες δεκαετίες, η χώρα έχει απομακρυνθεί από τις αγγλοσαξονικές της ρίζες και έχει έρθει πιο κοντά στη “φιλοσοφία” της Ασίας. Σημειώνεται πως το 50% των εξαγωγών της πηγαίνουν στην Ασία, ενώ η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της.

Αναφορικά, δε, με τον τραπεζικό της κλάδο, αν και ο αριθμός των τραπεζών της είναι μικρός, τα πιστωτικά ιδρύματα είναι μεγάλα και έχουν καταφέρει να κρατηθούν μακριά από επισφαλή δάνεια προ κρίσης. Δεν είναι τυχαίο πως οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της Αυστραλίας βρίσκονται ανάμεσα στους καλύτερους “παίκτες” του κόσμου, με αξιολόγηση “ΑΑ”.

Αξίζει, ακόμα, να σημειωθεί πως η αυστραλιανή οικονομία παρουσίασε συρρίκνωση μόνο για ένα τρίμηνο, ενώ η ανεργία της χώρας βρίσκεται στο 5,3%, ποσοστό ιδιαιτέρως χαμηλό αν σκεφτεί κανείς πως το ποσοστό στην Ελλάδα “αγγίζει” το 12%.

Υπενθυμίζεται πως στις αρχές του καλοκαιριού, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «The Australian», η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας ανακοίνωσε πως η ευρωπαϊκή κρίση δεν πρόκειται να διακόψει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, λόγω των μεγάλων αποθεμάτων φυσικών πόρων. Ακόμη, η τράπεζα εκτίμησε πως οι προοπτικές της αυστραλιανής οικονομίας μεσοπρόθεσμα θα παραμένουν θετικές.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστραλίας, Ric Battellino, είχε επισημάνει πως η Αυστραλία βρίσκεται σε μια περιοχή που θα επηρεαστεί λιγότερο από την ευρωπαϊκή κρίση και όπου το δημόσιο χρέος δεν αποτελεί πρόβλημα.

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 13:25 - 23 Αυγ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.