ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

B. Bernanke: Είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε αν χρειαστεί

17:14 - 27 Αυγ 2010 | Ειδήσεις
Θα συνεχίσει να επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας μέχρι το τέλος του έτους, δήλωσε ο επικεφαλής της Federal Reserve, Ben Bernanke, κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο συμπόσιο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, στο Jackson Hole, διαβεβαιώνοντας ότι οι αρχές θα κάνουν αυτό που πρέπει για να στηρίξουν την οικονομία.
Η Επιτροπή της Fed είναι έτοιμη να παράσχει τη βοήθεια που θα χρειαστεί η οικονομία μέσω των νομισματικών της εργαλείων, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο και εάν το outlook της αμερικανικής οικονομίας συνεχίζει να επιβραδύνεται.

Η ανάπτυξη είναι «τόσο αργή» και η ανεργία «τόσο υψηλή», επισήμανε ο Bernanke, που επιβάλει τη στήριξη της Fed, ενώ αποκάλυψε ότι ορισμένα προληπτικά μέτρα για το 2011 έχουν ήδη επεξεργαστεί και είναι έτοιμα προς εφαρμογή. Επιπλέον, εμφανίστηκε καθησυχαστικός για το ενδεχόμενο πληθωρισμού ή και αποπληθωρισμού, χαρακτηρίζοντας τον κίνδυνο εξαιρετικά χαμηλό.

Οσον αφορά τα μακροπρόθεσμα κρατικά ομόλογα που η Fed προμηθεύεται, ο κ. Μπερνάνκι ανέφερε στην ίδια ομιλία του ότι «με αυτά κατέστη δυνατόν να μειωθούν τα δανειστικά επιτόκια της Fed, ενώ δεν απέκλεισε η Κεντρική Τράπεζα να αγοράσει στο μέλλον κι άλλα ομόλογα της ίδιας κατηγορίας, ώστε λόγω του σωρευτικού αριθμού των να ξεπερνά τα όποια μειονεκτήματα από την κατοχή τους».

Ο κ. Μπερνάνκι ανέφερε ότι «δεν θα ήταν κατάλληλο να μειωθούν έτι περαιτέρω τα δανειστικά επιτόκια της Fed, ή να αλλάξει ο στόχος της για τον ρυθμό του πληθωρισμού», προκρίνοντας αντιθέτως τη διατήρηση των ισχυόντων δανειστικών επιτοκίων έστω για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα».

Ο αξιωματούχος έκρινε μηδενικό το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν στασιμοπληθωρισμό, δηλαδή πρακτικά μηδενικούς πληθωρισμό κι ανάπτυξη.

Τα μέτρα που ενδέχεται να λάβει επιπροσθέτως η Fed, γιά να υποστηριχθεί ο ήπιος, έστω, ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, ο κ. Μπερνάνκι αρνήθηκε να τα αποκαλύψει σήμερα.

Οσον αφορά την ανεργία, ο κ. Μπερνάνκι επισήμανε ότι «αυτή κατέστη πιό ήπια κατά τους τελευταίους λίγους μήνες», «όμως ακόμα δεν υποχώρησε στο επιθυμητό από την ηγεσία της Fed επίπεδο».

Τελευταία τροποποίηση στις 20:01 - 27 Αυγ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.