ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γυρίζουν την πλάτη στις ευρωπαϊκές τράπεζες μεγάλες εταιρείες- «Βαρίδι» τα stress tests

08:17 - 06 Σεπ 2010 | Ειδήσεις
Βρέθηκαν στην κορυφή της ατζέντας της οικονομικής ειδησεογραφίας στη διάρκεια του καλοκαιριού που μας πέρασε, με αποκορύφωμα την 23η Ιουλίου, οπότε και δόθηκαν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματά τους. Οι επικρίσεις που δέχθηκαν, όσον αφορά στην αξιοπιστία τους, ουκ ολίγες.

Ο λόγος για τα stress tests, στα οποία υποβλήθηκαν 91 ευρωπαϊκές τράπεζες και, όπως όλα δείχνουν, συνεχίζουν ακόμη να απασχολούν μεγάλη μερίδα αναλυτών, επενδυτών και στελεχών αρκετών από των μεγαλύτερων εταιρειών της ευρωπαϊκής κοινότητας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, σημαντικός αριθμός εταιρειών της Βρετανίας και της Ευρωζώνης επιμένουν να… αποφεύγουν συστηματικά τράπεζες της Ισπανίας, της Ιταλίας, ακόμη και της Γερμανίας, εκφράζοντας ακόμη ισχυρές αμφιβολίες όσον αφορά στην αξιοπιστία της διαδικασίας των stress tests, θεωρώντας ότι τα εν λόγω «τεστ αντοχής» δεν παρουσίασαν την πραγματική εικόνα της κατάστασης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Στελέχη εταιρειών (τα έσοδα των οποίων ξεπερνούν τα 240 δισ. δολάρια), δηλώνουν στους Financial Times ότι διεξάγουν τα δικά τους τεστ, προκειμένου να βεβαιωθούν για την υγεία και τις αντοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών.

«Αυτό μας ανησυχεί περισσότερο είναι ο πιστωτικός κίνδυνος. Ακόμη και μετά τα αποτελέσματα των stress tests, πρέπει να αναρωτηθούμε: Είναι οι ευρωπαϊκές τράπεζες υγιείς; Τα stress tests γέννησαν περισσότερα ερωτήματα, από αυτά που απάντησαν, ειδικά εδώ στη Γερμανία» δηλώνει στη βρετανική εφημερίδα ανώτατο στέλεχος μιας εκ των μεγαλύτερων βιομηχανικών εταιρειών της Γερμανίας.

«Τα stress tests ήταν ένα αστείο» φέρεται να δηλώνει στους Financial Times στέλεχος μεγάλης ευρωπαϊκής εταιρείας που δραστηριοποιείται στον κλάδο των media.

Όπως επίσης αναφέρεται στο συγκεκριμένο δημοσίευμα, οι ευρωπαϊκές εταιρείες φέρεται να αναλαμβάνουν ουσιαστική δράση, πραγματοποιώντας συνομιλίες και επαφές με τα τμήματα του proprietary trading των τραπεζών, προκειμένου να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι την υγεία του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.

«Οι οίκοι αξιολόγησης δρουν με απίστευτα αργούς ρυθμούς. Εμείς εξετάζουμε την υγεία των τραπεζών σε καθημερινή βάση» δηλώνει ένα ακόμη στέλεχος μεγάλης ευρωπαϊκής εταιρείας.

Υπενθυμίζεται ότι επτά από τις συνολικά 91 ευρωπαϊκές τράπεζες δεν κατάφεραν να περάσουν τα stress tests. Μεταξύ των τραπεζών που απέτυχαν είναι η ελληνική ATEbank, πέντε ισπανικές (Diada, Espiga, Bianca Civica, Unnim, Cajasur) και η γερμανική Hypo Real Estate.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.