ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παρέμβαση Μπαρόζο για λύση της ονομασίας της πΓΔΜ

20:59 - 09 Σεπ 2010 | Ειδήσεις
Μήνυμα προς τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ να δείξουν πνεύμα συμβιβασμού ώστε να βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας, απηύθυνε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της γειτονικής χώρας, Γκεόργκι Ιβανόφ.
Ο κ. Μπαρόζο απηύθυνε έκκληση προς όλες τις πλευρές για την επίτευξη λύσης, τονίζοντας ότι «τώρα είναι η ώρα για αποφάσεις», ενώ κάλεσε «όλα τα μέρη με επιρροή να συμπεριφερθούν με ευρωπαϊκό πνεύμα συμβιβασμού».

Εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία του για την έκβαση του ζητήματος, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τη βελτίωση του κλίματος που διαπιστώνει μεταξύ των δύο πλευρών. «Εάν υπάρχει πραγματική πολιτική βούληση από τις δύο πλευρές, τότε δεν υπάρχει λόγος να μη βρεθεί λύση», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κομισιόν

Παράλληλα, επανέλαβε ότι για να υλοποιηθεί η πρόταση της Επιτροπής για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ απαιτείται ομοφωνία στο Συμβούλιο και για το λόγο αυτό, όπως σημείωσε, δεν μπορεί να δεσμευτεί με συγκεκριμένες ημερομηνίες σε ό,τι αφορά την ικανοποίηση του αιτήματος της ΠΓΔΜ.

Από την πλευρά του, ο κ. Ιβανόφ χαρακτήρισε «παράλογο πρόβλημα» το θέμα της ονομασίας και δήλωσε ότι η χώρα του είναι δεσμευμένη να υπάρξει λύση και εξέφρασε την ελπίδα η Ελλάδα να επιδείξει «ευρωπαϊκή συμπεριφορά».

Εστίασε δε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης που διαπιστώνει μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών και αναφέρθηκε στα ενθαρρυντικά πρόσφατα βήματα προόδου, που έχουν πραγματοποιηθεί σε μια σειρά από ζητήματα, όπως το εμπόριο, ο τουρισμός αλλά και σε θέματα παιδείας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.